Alene hjemme

Alene hjemme er skrevet og produceret af John Hughes, en af 80’ernes største filmmagere indenfor komedier og ungdomsfilm. Jeg nævner i flæng; En vild pjækkedag, Fars fede ferie, Røvtur på 1. klasse, Abefest for viderekomne, Onkel Buck og mange, mange andre.

8-årige Kevin bliver på grund af en række uheldige omstændigheder glemt og efterladt alene hjemme, mens resten af familien rejser på juleferie til Paris. Og som om det ikke var svært nok at lave mad og vaske tøj selv, når man kun er 8 år, skal han også forsvare hjemmet mod et par stædige, men heldigvis klodsede og dumme indbrudstyve, der er på tyvetogt i nabolaget.

Det er en julehistorie med et stort, opfindsomt tvist, men budskabet er en gammel kending; juletid er familietid, og ud fra den gamle devise om, at man ikke ved, hvad man har, før man har mistet det, får Kevin en lektie, der lærer ham at sætte pris på sin familie.

Tvistet er naturligvis de to indbrudstyve og et underholdende plot, der byder på masser af kreative og overraskende drejninger. Det er god, gammeldags falden-på-halen-komik med benbrækkende stunts og tegnefilmsvold, og det når aldrig at blive kedeligt, repetitivt eller for meget, for handlingen er fuld af opfindsomme fælder, Kevin har sat op for at bekæmpe de to tyveknægte.

Charmetrolden og de våde banditter

Macaulay Culkin var en charmetrold og perfekt i rollen som Kevin. Han fortjener masser af ros, og filmen ville ikke være den samme uden ham. Men det samme kan man sige om de to indbrudstyve, Joe Pesci og Daniel Stern. Pesci nød allerede stor anerkendelse for sit arbejde med Martin Scorsese og Robert De Niro, og han havde demonstreret et stort komisk talent i bl.a. Dødbringende våben 2. Stern kendte jeg ikke, før jeg så filmen første gang, men til min store overraskelse lagde han også stemme til den ældre Kevin Arnold i Mine glade 60’ere. De to udgør et uforligneligt makkerpar, og selvom de begge har lavet meget andet, vil de altid blive husket som “de våde banditter.”

Selvom den er 30 år gammel, og jeg har set den mange, mange gange siden første gang i 1990, da jeg selv var knægt, kun få år ældre end Kevin, er den lige så god i dag, som dengang. Kombinationen af et klassisk juleeventyr og en hylemorsom røverhistorie rammer plet igen og igen.

Du kan se alle filmene på Disney+

Nøgleord: , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.