Alien – Den 8. passager

Alien – Den 8. passager fylder 40 i år, og jeg har længe været den lykkelige ejer af en boks med de fire originale film, så nu skulle det være. Jeg fik valget mellem biografversionen og Director’s Cut fra 2003, og denne gang valgte jeg biografversionen, da Wikipedia fortalte mig, at Ridley Scott var mere end godt tilfreds med den version og kun modvilligt lavede et Director’s Cut, fordi han ikke brød sig om den forlængede version, 20th Century Fox selv havde klasket sammen.

Gys i rummet

Rumskibet Nostromo er på vej hjem til Jorden, men mandskabet bliver vækket før tid, da skibets computer opsnapper et ukendt signal fra en nærliggende måne. Det er fast procedure, at alle tegn på liv skal undersøges nærmere, så de lander og går på opdagelse.

Det er en rumgyser, og den følger mange af gysergenrens faste regler. Den klassiske hytte i skoven er byttet ud med Nostromo, og den gale redskabsmorder er i stedet et kæmpestort, krybdyrlignende rumvæsen med sylespidse tænder. Der er en god portion jump scares og flere eksempler på uforsigtige beslutninger, der ender blodigt.

John Hurt er alt, alt for nysgerrig.

Men den har rumtemaet, flere uventede drejninger og et ekstra subplot, jeg ikke vil afsløre, og derfor er den meget mere end bare en gyser med et tvist. Den er velskrevet og velproduceret, og selvom Ridley Scott var ny i faget som instruktør dengang, er der ikke en finger at sætte på hans arbejde.

Den blev nomineret til 2 Oscars: Best Art Direction og Best Visual Effects, og den vandt i sidstnævnte kategori.

Ældet med ynde

Den er ovenikøbet ældet med overraskende stor ynde. Der er naturligvis scener med gammeldags computerteknologi, der afslører dens alder. Men alle andre scener i rumskibet, når der ikke lige er en computermonitor i billedet, ser stadig futuristiske ud i dag, for de har ikke forsøgt at overdrive og opfinde fremtidens modeluner, men holdt sig til enkle og funktionelle designvalg, hvilket er perfekt ombord på et arbejdsrumskib.

Effekterne er hovedsageligt praktiske og stadig overbevisende. Der er naturligvis detaljer her og der, de kan lave bedre med moderne CGI, men 90% af tiden ligner det en film, der lige så godt kunne have været lavet i dag, og det er ret imponerende.

Det var et skønt gensyn, og Alien – Den 8. passager er stadig et mesterværk.

Nøgleord: , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *