Den fantastiske rejse

Den fantastiske rejse (Fantastic Voyage) er en science fiction-thriller fra 1966 instrueret af Richard Fleischer (En verdensomsejling under havet, Conan den uovervindelige).

Under den kolde krig har USA og Sovjetunionen begge udviklet teknologien til at skrumpe ting til mikroskopisk størrelse. Videnskabsmanden dr. Jan Benes, som har arbejdet bag jerntæppet og opdaget hvordan effekten kan opretholdes på ubestemt tid, afhopper til USA, men et attentatforsøg efterlader ham i koma med en livstruende blodsamling i hjernen. De amerikanske myndigheder beslutter derfor at sende en mikroskopisk ubåd ind for at foretage operationen på tætteste hold.

Jeg er vild med gamle science fiction-film. Selvom de har alderen imod sig, er de fulde af abstrakte og fantasifulde idéer, og resultatet er ofte en kuriøs og fantastisk underholdende blanding af de mest utrolige teknologiske fremskridt i et filmunivers med oldnordiske computere og forældede effekter.

Den fantastiske rejse skuffer ikke. Produktionsniveauet var i top dengang, og den vandt ovenikøbet en Oscar i kategorien Best Special Effects. Men tiden er nådesløs, og filmen er ikke tilnærmelsesvis ældet med ynde. Den ligner i dag en amatørproduktion i billige teaterkulisser, men det er charmerende skønhedsfejl, ofte ufrivilligt morsomme, og selvom det aldrig var tænkt sådan, er det en del af oplevelsen, når man ser eller genser den i dag.

Den er ikke baseret på en historie af Jules Verne, men den er inspireret af hans fortællinger. Det oprindelige udkast placerede handlingen i den 19. århundrede, hvor alle hans berømte historier fandt sted. Selvom de rykkede den frem til nutiden i 1966, er det stadig en fantastisk rejse i et farefuldt og ukendt terræn, og det er netop den opskrift, der går igen hos Jules Verne. Filmen oser af den stemning, man finder i hans historier og i de gamle filmatiseringer af hans bøger: En verdensomsejling under havet og Rejsen til Jordens indre.

Skønne Raquel Welch som Cora Peterson.

Det er heller ikke en historie af den berømte science fiction-forfatter Isaac Asimov. Forlaget Bantam Books købte rettighederne til at udgive en roman baseret på filmens manuskript, og de overtalte Asimov til at skrive den. Den udkom før filmen, men den er altså baseret på filmen og ikke omvendt. Faktisk afviste han først at skrive den, for han mente ikke, at det overhovedet var videnskabeligt plausibelt at kunne skrumpe ting som beskrevet. Han lod sig dog alligevel overtale, og selvom han ikke troede på idéen, gjorde han god brug af sin videnskabelige erfaring og udtænkte en række forhold og bivirkninger ved skrumpningen, som dog desværre ikke er med i filmen.

Det er alt sammen en del af historien om filmen og dens eftermæle. Den er en klassiker, og den har inspireret flere bøger, en tegneserie, en animeret TV-serie og flere andre film, eksempelvis Skat, børnene er skrumpet og Min mikromakker (Innerspace).

Det er også filmen, hvor verden opdagede Raquel Welch, der hurtigt blev en af 60’erne og 70’ernes største sexsymboler. Ja, der er mange gode grunde til at se eller gense Den fantastiske rejse.

Nøgleord: , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *