Den sidste actionhelt

Den sidste actionhelt (Last Action Hero) er en actionparodi fra 1993 instrueret af John McTiernan, der ikke har den store erfaring med komedier, men til gengæld er velbevandret i actiongenren, hvor han har leveret klassikere som Predator og Die Hard.

Manuskriptet er co-skrevet af Shane Black, der altid er mand for en god actionkomedie og bl.a. har forfattet de to første Dødbringende våben-film samt The Last Boy Scout og The Long Kiss Goodnight.

Arnold er filmhelten Jack Slater, en vaskeægte actionkliché, der faktisk mindede mig en del om Stallones Cobra, som jeg også netop har set. Slater er dog PG-13, men der er mange ligheder alligevel. Han møder Danny Madigan, en 12-årig Slater-fan, der bliver kastet ind i filmen med lidt filmmagi og en gylden biografbillet fra selveste Houdini, og resten er et eksplosivt actioneventyr.

Filmen floppede i biograferne og hos anmelderne. Men Roger Ebert leverede også et skoleeksempel på, hvordan anmeldere kan skyde helt ved siden af, da han sammenlignede den med Woody Allens Den røde rose fra Cairo, fordi begge film har en fiktiv hovedperson, der træder ud af filmen og ind i den virkelige verden. Havde du virkelig forventet en Woody-film fra Arnold, Roger?

Den blev nomineret til hele seks Razzies, og da alle var imod den, tog McTiernan kritikken til sig og bortforklarede den med et alt for stort tidspres – den var i biograferne 5-6 uger efter, han var færdig med at filme den – og utallige dumme markedsføringsbeslutninger.

Men den er alligevel blevet en kultfilm med tiden, og jeg synes også, at den er blevet meget bedre siden dengang. Den er en helstøbt parodi på actiongenren og fuld af herlige klichéer, der kommer til sin ret, når man ser den, som den skal ses. Den er for fjollet, hvis man bare ser den som en actionkomedie, for hver eneste lille detalje er absurd overdrevet. Men som actionparodi fungerer den, og jeg mærkede ikke, at den var lavet i hastværk. Tværtimod. Den fortjener væsentlig mere ros og anerkendelse, end den fik.

Nøgleord: , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *