Det grusomme udefra

Det grusomme udefra (The Thing) er en science fiction-gyser fra 1982 instrueret af John Carpenter. Handlingen følger en gruppe forskere på Antarktis, der kommer i kontakt med et mystisk og – desværre for dem – fjendtligsindet væsen fra det ydre rum.

Filmen var et flop i 1982. Anmelderne var negative, og publikum var uinteresserede, så den indtjente sølle 19 millioner dollars i de amerikanske biografer, hvilket rakte til en plads som nr. 42 blandt årets øvrige biograffilm. Men hjemmevideomarkedet tog den til sig, og den er siden blevet en kultfilm og en af genrens klassikere.

Blandede følelser

Til min egen store overraskelse har jeg blandede følelser for den. Jeg kan lide thriller-delen, hvor historien udfolder sig, mystikken spreder sig, og det psykologiske spil er en vigtig brik. Carpenter er en god historiefortæller. Men jeg står af på splatter-delen, hvor effektfolkene giver den gas i lange, udpenslede, über-klamme scener.

Det er naturligvis et område, hvor mange filmmagere og deres effektfolk har sat en ære i at udvikle og udnytte håndværket til at skabe nye, visuelle sensationer på det store lærred, og nogle film udnytter det mere og bedre end andre. Jeg forstår godt, at mange filmnørder er særligt vilde med denne del af filmkunsten.

Klamme, muterede skabninger

Det er jeg også oftest selv, men jeg må sige, at jeg hælder mere til for eksempel Jim Hensons arbejde i Labyrinten end klamme, muterede skabninger som den ting, vi møder i Det grusomme udefra. Jeg er åbenbart blevet mere sart med alderen.

Jeg husker, at jeg syntes, at film som Braindead og Bad Taste var fede, da jeg var teenager. Nu er jeg ikke sikker på, at jeg ville synes det samme i dag. Jeg kunne dog stadig lide Ash vs. Evil Dead, men det er lige så meget pga. humoren, og der var enkelte steder, hvor jeg også syntes, at det blev for klamt, for eksempel scenen i lighuset.

Hvis du stadig elsker klamme effekter, vil du nyde filmen. Men jeg ville ønske, at de havde holdt sig mere til klassiske thrills og mystik, og jeg er ikke så glad for den i dag, som jeg troede, at jeg ville være. Øv.

Nøgleord: , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *