F/X – Farlige trix

I denne uge, den 15. april, mistede vi Brian Dennehy. Han blev 81 år gammel, og vi er mange, der voksede op med hans film. Han er bedst kendt fra utallige biroller i både store og små filmperler. Den største er formentlig First Blood, hvor han er Rambos landsbysherif-nemesis. Den genså jeg sidste år, så jeg har i stedet kastet mig over F/X – Farlige trix, den første af to skønne actionthrillere med ham og Bryan Brown.

Brown er Roland “Rollie” Tyler, en specialeffekt-ekspert, der bliver hyret af det amerikanske justitsministerium til at forfalske mordet på en mafiaboss, som har vundet en tur i vidnebeskyttelsesprogrammet. Alt går efter planen, men så forsøger de at rydde Tyler af vejen, og det er han ikke indstillet på.

Dennehy er en klassisk filmbetjent, der bøjer reglerne og går imod bossens ordrer for at følge sin egen ufejlbarlige mavefornemmelse, og han opdager snart, at et eller andet er ravruskende galt.

Det er en fremragende actionthriller med masser af opfindsomme løjer, og jeg elskede den som barn. Tyler er en klassisk hverdagshelt af den type, der kan et eller andet unikt, som gør ham i stand til at triumfere, selvom han er ude af sit element, og der er noget særligt underholdende ved specialeffekt-vinklen. Det er ganske enkelt en medrivende thriller med et fedt, moderne tvist, og selvom Tylers effekter er praktiske og mere end 30 år gamle, er de ikke mindre underholdende i dag. Det er tværtimod et skønt nostalgitrip.

Selvom Dennehy endnu engang må nøjes med en birolle, kommer han til sin ret som strømeren Leo McCarthy, og i modsætning til First Blood er han ikke et dumt svin, men også en klassisk hverdagshelt. Det er en af Dennehys bedste roller, synes jeg, og filmen er en 80’er-klassiker, der hører hjemme på hylden med film som bl.a. Die Hard og Dødbringende våben.

Nøgleord: , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *