Imperiet slår igen

Imperiet slår igen (Star Wars: The Empire Strikes Back) er fortsættelsen til Stjernekrigen (Star Wars: A New Hope) og den anden film i den oprindelige trilogi. Selvom rebellerne vandt en vigtigt slag og destruerede Dødsstjernen i den første film, holder Imperiet stadig galaksen i et jerngreb, og rebellerne er drevet på flugt. Luke får en vigtig besked fra Obi-Wan og tager til planeten Dagobah, mens Han og Leia lærer hinanden bedre at kende ombord på Tusindårsfalken.

Man siger, at toeren altid er dårligere end etteren, men Imperiet slår igen er en af de undtagelser, der gør den uskrevne regel til skamme. Hele holdet er tilbage, og filmen leverer mere af alt det, der gjorde den første film fantastisk. Men den største årsag til succesen er uden tvivl, at den ikke bare er en gentagelse af etteren, som mange toere er, men et nyt kapitel i en saga. George Lucas havde allerede skrevet hele historien, da han lavede Stjernekrigen, så denne toer er ikke bare en eftertanke, fordi den første hittede, men en gennemtænkt og veludført videreudvikling af historien.

Alligevel blev toeren ikke et større hit end etteren. Den indtjente lidt mindre, dog stadig en ordentlig røvfuld dollars, anmelderne var delte, og den måtte nøjes med tre Oscar-nomineringer, hvoraf den kun vandt én (Best Sound) – og så lige en Special Achievement Award for Visual Effects.

Det er (igen) Special Edition, jeg har set, men jeg oplevede ikke det samme omfang af forstyrrende CGI-tilføjelser som i etteren. Den er naturligvis gennemrestaureret, og resultatet imponerer. Det er en rigtig flot film, og essensen er (igen) intakt. Praktiske effekter, rigtige kulisser og (flere) elskede barndomshelte. Sagaen fortsætter, mytologien udbygges, og universet vokser.

Det er en fantastisk filmoplevelse, større og bedre end den første, fuld af scener og kampe, der definerer franchisen, ikke mindst den chokerende afsløring og cliffhanger, som jeg ikke vil beskrive nærmere, hvis du er en af de få, der ikke har set den endnu. Men i så fald har du noget at glæde dig til, og jeg misunder dig. Selvom jeg fik masser af “nye” oplevelser ud af filmen, da hukommelsen er hullet som en schweizerost, er den første gang for længst forbi. Men et gensyn med en kær, gammel ven er heller ikke ringe. På ingen måde.

Nøgleord: , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *