Stjålne kroppe

Stjålne kroppe (Invasion of the Body Snatchers) fra 1978 er et remake af en filmatisering fra 1956, og de er begge baseret på Jack Finneys roman, The Body Snatchers, fra 1955.

Faktisk er romanen filmatiseret fire gange. Igen i 1993 som Body Snatchers med bl.a. Forest Whitaker og senest i 2007 som The Invasion med Nicole Kidman og Daniel Craig. Derudover har den inspireret kultgyseren The Faculty.

Men den bedste udgave er aftenens udgave med Donald Sutherland, Leonard Nimoy og en talentfuld, ung mand ved navn Jeff Goldblum.

Præmissen er relativt enkel, og titlen er en spoiler eller i hvert fald et stort hint. Jorden invaderes i filmens begyndelse af en udenjordisk organisme, der inficerer og muterer planter og siden mennesker. Matthew Bennell (Donald) er inspektør hos Fødevarestyrelsen og sammen med kollegaen Elizabeth Driscoll (Brooke Adams), psykiateren dr. David Kibner (Leonard) og et vennepar (Jeff og Veronica Cartwright), forsøger han at afdække, hvad der foregår.

Neglebidende spænding

Det er en old school science fiction-gyser på et rigtigt højt niveau. Praktiske effekter, veludført håndværk, dygtige skuespillere og en medrivende, nervepirrende historie, der udvikler sig som en velskrevet thriller a la Hitchcock eller Stephen King. Ingen billige jump-scares, men masser af paranoia og neglebidende spænding.

Den er gammel, men den holder stadig, og jeg er vild med 70’er-stemningen. Gensynet med de velkendte, folkekære ansigter er skønt, også selvom Leonard er en arrogant kendis-terapeut, der lytter mindre end Frasier Crane. Jeff er til gengæld 100% Jeff, og det er lidt sjovt, at hans figur har flere fællestræk med eksempelvis dr. Ian Malcolm fra Jurassic Park. Begge er intellektuelle ud-af-boksen-tænkere. Hans catch-phrase i denne her? “Everything is a conspiracy.” Klassisk Jeff.

Mit eneste kritikpunkt er, at opbygningen af mysteriet hopper lidt hurtigt fremad på enkelte områder. Sandheden om det, der foregår, er trods alt ubegribelig, og de kunne med fordel have brugt en smule mere tid på ledetråde til de to primære hovedpersoner, før de lod dem regne den ud.

Men alt i alt er det en forrygende kultklassiker indenfor både science fiction og gys med mange effektivt skræmmende øjeblikke og en slutning, der får det til at løbe koldt ned af ryggen på mig. Brrrr!

Nøgleord: , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *