Strengt fortroligt

Strengt fortroligt (X-Files) er en science fiction-thriller-serie, der kørte fra 1993 til 2002 og vendte tilbage i 2016. Handlingen følger FBI-agenterne Fox Mulder og Dana Scully, der arbejder i bureauets afdeling for uforklarlige sager.

Mulder, kaldet “Spooky Mulder” af sine kolleger, er eksperten i det overnaturlige og udenjordiske, og hans åbne sind og evne til at tænke ud af boksen giver ham gode forudsætninger for at regne ud, hvad der foregår, når sagerne bliver særligt mystiske, mens Scully er skeptikeren og fornuftens stemme, der altid søger en videnskabelig forklaring og nægter at tro på overnaturlige fænomener, hvis ikke hun kan arkivere håndfaste beviser, når sagen er afsluttet.

Jeg begyndte at gense TV-serien for nylig, og mens jeg skriver dette, er jeg i gang med slutningen af 3. sæson. Jeg har nydt gensynet indtil nu, og jeg er imponeret over, hvor godt den stadig holder. Selvom den er gammel, mærker man det sjældent, for den er velskrevet, produktionsniveauet er højt, og spænding, drama og uhygge er skabt efter klassiske opskrifter og enkle, men effektive virkemidler.

Jeg tror ikke, at jeg har set den siden dengang for mere end 20 år siden, men jeg har alligevel været i stand til at huske forbavsende mange detaljer fra hver enkelt afsnit, når jeg har genset dem. Det vidner muligvis om, hvor stort et indtryk den gjorde dengang. For den ligner ingen TV-serier, der fandtes forinden. Jeg husker ingen, der handlede om rumvæsener og monstre, men samtidig var skrevet og produceret med samme seriøsitet som et kriminaldrama.

Sidst jeg hyggede mig med Fox Mulder dvs. David Duchovny, var i en anden fantastisk TV-serie, dog i en helt anden boldgade, nemlig Californication. Jeg har ikke skrevet om den her på bloggen, men jeg kan varmt anbefale den også, når nu jeg alligevel nævner den. Det har dog været skønt at se ham tilbage i den rolle, der startede hans karriere, og jeg ser frem til også at nå op til de nyeste sæsoner.

Gillian Anderson har jeg siden dengang nydt i bl.a. Hannibal og The Fall, og jeg vil faktisk vove den påstand, at selvom man også kunne forelske sig i hende i 90’erne, er hun skønnere og smukkere end nogensinde i dag. Men det er vist et sidespring. Hvor kom jeg fra … ?

Jeg skrev første del af anmeldelsen i 2018. Siden har jeg haft en on/off-forhold til Mulder & Scully, for der er meget andet nyt at se hele tiden, men den gamle serie fungerer som en sikker havn og et trygt hjem, jeg ofte vender tilbage til i sæsonpauserne mellem nye serier.

Jeg er ikke nået til vejs ende endnu, men jeg har set mere end rigeligt til at sende denne anbefaling videre. Hvis du kender serien, kan jeg fortælle, at den stadig holder og fortjener et gensyn. Hvis du aldrig har set den, misunder jeg dig, for du har noget at glæde dig til.

Selv ser jeg frem til at nå til de to nye sæsoner, og når det sker, vil jeg skrive nogle bevingede ord om dem også.

I skrivende stund kan du se hele serien på Viaplay.

Nøgleord: , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *