The Muppet Christmas Carol

Michael Caine som Ebernezer Scrooge.

The Muppet Christmas Carol, også kendt på dansk som Muppets juleeventyr, er en jule-dukke-musical fra 1992 instrueret af Brian Henson, søn af Muppet-skaberen Jim Henson. Brian har været dukkefører på stort set alle Muppet-filmene, men også arbejdet på bl.a. Teenage Mutant Ninja Turtles og The Witches.

Som titlen antyder, er filmen baseret på Charles Dickens berømte juleeventyr, hvor den griske og modbydelige Ebernezer Scrooge får besøg af julens ånder, der jager en skræk i livet på ham. Han spilles i denne Muppet-inficerede filmverden af et ægte menneske og sågar en formidabel karakterskuespiller, selveste Michael Caine.

Historien er velkendt, og der er ikke mange afvigelser fra den fastlagte kurs med de ubudne gæster, som plager Scrooge hele julenatten. Til gengæld er der Muppets i alle afkroge, store og små, gamle og nye, og de synger og fjoller sig igennem den dystre fortælling, så selv de mindste kan glemme, hvor uhyggeligt, det er.

Den bedste filmatisering

Ingen har fortalt Michael Caine, det er en julekomedie med animerede plysdukker. Han går til opgaven med snerrende mundvige og iskolde dræberblikke, og det skaber en fantastisk kontrast til de fjollede Muppets. Han er filmens “straight man,” som det hedder. Den alvorlige karakterer i et umage par. Her er hans modstykke bare hele den øvrige film.

Musikken er et andet højdepunkt. Melodierne er ørehængere fremført af de mange musikalske Muppets. Her er både ballader og store ensemble-stykker, hvor hele byen skråler med. Samtidig er de mægtigt skægge, både lyrisk og i fremførelsen.

Måske ville den gode hr. Dickens rotere i sin kiste, hvis han så, hvad Muppet-drengene har gjort ved hans udødelige værk. Eller også ville han elske det. I hvert fald gør Muppet-udgaven værket ære. Caines præstation fastholder alvoren og lektionen i historien, mens dukkerne blot gør den mere seværdig for et yngre publikum – og hele familien, naturligvis.

Tør man vove at sige, det er den bedste filmatisering af fortællingen? Ja!

Du kan se den på Disney Plus.

Nøgleord: , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.