Udflugt med døden

Udflugt med døden (Deliverance) er en thriller fra 1972 baseret på en roman af forfatteren James Dickey. Handlingen følger en venneflok, der tager på kanotur i vildnisset langt fra den moderne civilisation. De fire ser frem til en mandetur i den uberørte natur, og den begynder godt med banjospil og bålsange, men pludselig tager den en uhyggelig drejning og forvandler sig til en kamp for overlevelse.

Filmen var et biografhit og årets femte mest sete film i USA. Anmelderne var vilde med den, og den blev betragtet som en af årets bedste film, hvilket også udløste Oscar-nomineringer for Best Picture, Best Director og Best Film Editing, men den tabte til Godfather og Cabaret. Siden er anerkendelsen kun vokset, og den er bl.a. udvalgt som historisk bevaringsværdig i det amerikanske nationalbibliotek.

Da jeg voksede op, kendte jeg Burt Reynolds som den charmerende gavtyv i film som Det vilde ræs og Ud og køre med de skøre, men han kunne meget mere end det, og Udflugt med døden er et fint eksempel på hans alsidighed, omend det var Jon Voight, der løb med en Best Actor-nominering ved årets Golden Globe-uddeling.

Jeg har hørt meget om den, og jeg har set bidder fra den, men det er første gang, at jeg har set hele filmen. Jeg kendte det berømte musikstykke, Dueling Banjos, men det var interessant af se det i sin rette kontekst. Jeg kendte også handlingen i grove træk, men jeg blev alligevel overrasket over at se, hvor nøgternt den skildrer de barske realiteter. Det er enormt effektfuldt, at den hverken overdriver eller underdriver det, der foregår.

Det er samtidig en film, hvor der faktisk sker overraskende lidt, og tempoet er langt fra nutidens film, men det betyder ikke, at den er kedelig, langt fra. Handlingen er nervepirrende fra start til slut, for man sidder og venter, frygter det, der kommer, og man ved aldrig, hvornår det er forbi. Den spiller på frygten for det ukendte, det fremmede, og det er yderst effektivt.

Jeg kan ikke sætte en finger på produktionen. James Dickey har også skrevet manuskriptet, og det er han sluppet godt fra. Instruktøren John Boorman var endnu forholdsvis ukendt, og Udflugt med døden er hans femte spillefilm, men han havde arbejdet en del år forinden som dokumentarist, og hans håndværk fejler intet. Det er kort og godt en fejlfri, forrygende filmoplevelse.

Nøgleord: , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *