Mad Men er en dramaserie fra 2007. Den foregår i 1960’erne og handlingen følger den karismatiske Don Draper (Jon Hamm), kreativ leder og juniorpartner hos Sterling Cooper, et af Manhattans førende reklamebureauer.
Det er en tid, man i dag ville kalde politisk ukorrekt. De røg og drak i arbejdstiden, mødte ofte op med tømmermænd efter sene forretningsmøder i stripklubber, tog en lur på kontoret efter behov, bagte på sekretæren og mere til. De giftede sig sågar med hende, hvis konen derhjemme opdagede udenomsbolleriet og sagde stop. Hvorefter de naturligvis kastede sig over den næste sekretær.
På godt og ondt en fascinerende tid. Men også en spændende tid i branchen. En tid med masser af revolutioner og landevindinger indenfor salg og markedsføring. Et spændende, kreativt miljø med masser af nye idéer og koncepter.
Dristige Don Draper
Draper er hovedpersonen. En verdensmand, et rigtigt mandfolk. Typen, om hvem man bruger udtrykket; mænd vil være ham, kvinder vil være sammen med ham. Han idoliseres af alle og regnes for at være et af branchens store genier. Han tilskrives nogle af historiens mest ikoniske reklamer.
Jeg må hellere slå fast, at serien er fiktiv. Inspireret af virkeligheden, men ikke autentisk. Don Draper findes ikke. Han er dog inspireret af to rigtige reklamemænd fra den tid; Draper Daniels og Bill Backer, kendt for deres reklamer for hhv. Marlboro og Coca Cola.
Men Draper får ikke blot lov til at ryge, drikke og bolle sig gennem serien uden konsekvenser. Han har en mystisk fortid, jeg ikke vil afsløre her, og han må gøre op med både den og sine mange, mange andre synder. Ikke mindst pga. sine børn.
Fremragende dramaserie
Der er mange fantastiske karakterer ud over Draper. En af de bedste er Peggy Olsen, spillet af Elisabeth Moss, kendt fra bl.a. The Handmaid’s Tale. Hun starter som sekretær, men ender som et af bureauets tekstforfattere. Hun har talent og gåpåmod, og hun falder ikke for Drapers charme.
Jeg nævnte, at serien er politisk ukorrekt. Det er en sandhed med modifikationer. Ud over Olsen og andre stærke kvinderoller, behandler den også andre politiske temaer, bl.a. homoseksualitet og racisme. Den foregår i en tid, hvor der sker store forandringer, og den leverer gode budskaber, nogen nok alligevel vil kalde politisk korrekte. Men det må de selv rode med.
Det er en fremragende, velskrevet dramaserie. Den er fuld af gode, autentiske karakterer, der alle får sin egen personlige fortælling i større eller mindre grad. Den viser dem, når de er på toppen, og når de rammer bunden. Ingen er fuldkomne.
Pr. 2. december 2021 kan du se den på Prime.