Kongen af B-film

Roger Corman var en uafhængig instruktør og producer. Han startede ganske vist i postrummet hos 20th Century Fox og arbejdede sig op derfra, men han besluttede tidligt at gå sine egne vegne.

Han instruerede den originale The Little Shop of Horrors med bl.a. en ung Jack Nicolson samt utallige andre kultfilm. Og som producer blev han manden, der gav adskillige store filmmagere en vej ind i branchen.

Disse tæller navne som Francis Ford Coppola (debutfilmen Dementia 13 mfl.), Martin Scorsese (Boxcar Bertha) og James Cameron (Battle Beyond the Stars, Galaxy of Terror). Især sidstnævnte filmmager lægger ikke skjul på Cormans indflydelse, bl.a. i ekstramaterialet til The Terminator.

Han tog aldrig skridtet til større mainstream-film, selvom de gode forbindelser til alle dem, han hjalp i gang, formentlig kunne have trukket ham med derop.

I stedet blev han kongen af B-film.

Legenden lever videre

Han vidste, hvad han ville. Da han lavede Lynching i 1962, og den floppede, stod han ved en korsvej. Selv sagde han:

“Det ændrede mine følelser om filmmageri. Filmen fik rigtigt gode anmeldelser ved filmfestivalerne. Men det var min første film, der tabte penge. Det var for stor en mundfuld at undervise publikum. Jeg var nødt til at gå tilbage til underholdning.”

Det gjorde han, og det skal han ikke høre et ondt ord for. Alt for mange rynker alt for meget på næsen af underholdning. Film skal underholde. Hvis de kan få dig til at tænke også, er det fantastisk. Men der er intet galt med underholdning for underholdningens skyld.

Forleden dag, den 9. maj 2024, kunne han ikke mere. Men han blev hele 98 år. En imponerende høj alder, trods alt. Og hans legende lever videre.

Jeg har nydt mange af hans film. Kvaliteten svinger naturligvis, men jeg mindes ikke at have kedet mig. Bundniveauet er solidt.

Jeg ser stadig frem til mange af de nævnte film. Men jeg kan samle denne liste med de ti bedste, jeg har set. Det bliver min lille hyldest til kongen af B-film.

Klik på billederne for at læse mere.

10. Not of This Earth

9. The Warrior and the Sorceress

8. Piranha

7. Stripped to Kill

6. Barbarian Queen

5. Chopping Mall

4. Forbidden World

3. Death Race 2000

2. Battle Beyond the Stars

1. Galaxy of Terror

Nøgleord: , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.