2010: The Year We Make Contact

Elya Baskin som en af de russiske astronauter.

2010: The Year We Make Contact, også kendt på dansk under den lidt fesne titel, 2010 – den anden rumrejse, er et science fiction-drama fra 1984 og efterfølgeren til Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey fra 1968. Kubrick selv er ikke involveret, men filmen er baseret på forfatteren Arthur C. Clarkes litterære efterfølger, 2010: Odyssey Two.

Peter Hyams har overtaget instruktørstolen. Han er kendt for bl.a. Capricorn One, Outland og Timecop. Han har ikke forsøgt at gå Kubrick i bedene, og det er formentlig klogt.

Roy Scheider er dr. Heywood Floyd, den daværende rumforskningsleder under den første mission til Jupiter, hvor rumskibets computer, HAL-9000, myrdede flere besætningsmedlemmer, og David Bowman forsvandt. Da Heywood får chancen for at tage med på en russisk mission og undersøge, hvad der gik galt, slår han til.

Traditionel Hollywood-film

De to film er vidt forskellige. Kubrick skabte en imponerende rumfilm i 1968. Den lignede intet andet i genren dengang – eller i dag. Effekterne imponerede, og Kubricks visuelle fortællestil sikrede den en plads i filmhistorien.

Hyams efterfølger er til sammenligning en traditionel Hollywood-film. Den er flot, og den overgår Kubricks film på mange effektmæssige områder. Men i 1984 er det ikke lige så
Imponerende. Det er et årti med Star Wars, Alien-filmene, Hyams egen Outland osv.

Stilmæssigt ligner den mere Alien eller Outland end forgængeren. Rumteknologien er mere industriel. Hyams har heller ikke forsøgt at genskabe Kubricks musikalske billedsprog. Handlingen er drevet af skuespillere og dialog. Konventionel historiefortælling.

Solid rumfilm

Som nævnt er det formentlig klogt, at Hyams ikke har forsøgt at træde i Kubricks fodspor. Havde han gjort det, havde han fejlet katastrofalt. Så havde 2010 været en billig kopi. Et nytteløst forsøg på at genskabe Kubricks magi.

Fordi det ikke er tilfældet, kan filmen bedre stå på egne ben. Bedømmes på egne kvaliteter. Man kan glemme alt om 2001 og bare se den som en rumfilm a la 80’erne med Roy Scheider, John Lithgow og Helen Mirren.

Det er en god film. Ikke en banebrydende film, men en solid rumfilm med en velskrevet fortælling og dygtige aktører. Handlingen byder på spænding, drama og mystik på et godt, højt niveau.

Nøgleord: , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.