Outland

Outland er en science fiction-thriller fra 1981 skrevet og instrueret af Peter Hyams. Han er også manden bag bl.a. Timecop med Jean-Claude Van Damme, End of Days med Arnold Schwarzenegger samt 2010 – den anden rumrejse og Capricorn One.

Det er en rum-western, og Hyams lægger ikke skjul på, at han ønskede at lave en western. Alle fortalte ham, at western-genren var død og borte, men han indså, at den levede videre i rummet.

Sean Connery er den nye sherif i en lille mineby på en af Jupiters måner. Livet i byen er hårdt og fjernt fra al civilisation, og selvmord er ikke ualmindelige blandt minearbejderne. Den slags sker, siger man. Men sheriffen er ikke overbevist.

Spændende showdown

Filmen er inspireret af High Noon, en klassisk western fra 1952, hvor en anden sherif spillet af Gary Cooper må vælge mellem at flygte eller bekæmpe en bande mordere ene mand. Det er på mange måder en klassisk fortælling om pligt, ære og mod, og Connerys sherif havner i en identisk situation og et lige så spændende showdown.

Det er en solid thriller. I modsætning til mange andre westerns i rummet er det ikke et actioneventyr med laserpistoler og løjerlige rumvæsener. Den kan bedre sammenlignes med Alien-filmene eller Blade Runner. Det er vores egen fremtid, og selvom vi har udviklet os, er vores natur den samme. Fremtiden er barsk og beskidt.

Visuelt læner den sig op af de samme, førnævnte film. Den foregår på en rumstation skabt til hårdt, manuelt minearbejde, og illusionens autenticitet skabes af de veludførte scener og kulisser. Den er lige så flot i dag som dengang, og den holder sig til det enkle.

Historien driver værket

Det er historien, der driver værket. Rummet, fremtiden og placeringen på Jupiters måne er bare en baggrund. Hyams kunne nemt have filmet den som en western også. Det ville næsten ingen ændringer kræve.

Men det er faktisk et plus. For det lægger alt ansvar på historien. Det er ikke op til flotte effekter og spændende rum-gøgl at redde eller sælge den. Al fokus er på historien. Du får mere substans end stil, hvilket er sjældent. Det er oftere omvendt.

Hyams har skabt en forrygende thriller og en moderne version af den gode, gamle western. En lille perle, der fortjener store roser.

Nøgleord: , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.