Darkwing Duck

Endelig! Endelig er Darkwing Duck landet på Disneys streamingtjeneste. Ventetiden har været lang og ulidelig, men nu er den vingede svøbe, truslen, der hærger om natten, klar til at vove fjerene på de danske skærme på ny.

Det er en animeret superhelteserie fra 1991 med en original karakter skabt af Tad Stones. Idéen voksede ud af en anden serie, Rip, Rap og Rup på eventyr, hvor Max Motor optrådte som en hemmelig agent i et afsnit kaldet Double-O-Duck.

Da det viste sig, at Bond-folkene havde sat sig tungt på rettighederne til “double-o”-delen, fandt Stones i stedet på Darkwing Duck, og fokus skiftede fra en serie om en hemmelig agent til en superhelt.

Maskeret selvtægtsand

Den i genren lidet velbevandrede seer vil formentlig se Darkwing Duck som kraftigt inspireret af Batman. Han er trods alt en maskeret selvtægtsand uden superkræfter, men med masser af gadgets m.m.

To detaljer afslører, at inspirationskilden er en anelse mere obskur. Dels er han klædt i en hat og frakke frem for et stramt trikot. Men hans hemmelige identitet på engelsk, Drake Mallard, er også direkte inspireret af Kent Allard, som er navnet på The Shadow.

Hvem er det, tænker du måske? Han er en radioshow-karakter skabt i 1930 af Walter B. Gibson. En maskeret hævner a la den tids Batman, Fantomet og The Spirit.

Gennem årtierne har han været udgivet som tegneserie af bl.a. DC Comics og Dark Horse Comics. Det er også blevet til flere filmatiseringer, senest i 1994 med Alec Baldwin i hovedrollen.

Post-barndomshelt

Herhjemme kørte Darkwing Duck i 90’erne i Disney Sjov hver fredag. Jeg var teenager, og på det tidspunkt så jeg ikke længere tegnefilm, for det hørte jo barndommen til, tænkte jeg. Men Darkwing Duck var en undtagelse. Ham så jeg trofast, og jeg elskede ham.

For at få den rigtige, nostalgiske genoplevelse, valgte jeg at starte gensynet med danske stemmer. De er skønne, og de vækker masser af minder. Ikke mindst fordi de også går igen i mange andre tegnefilm fra samme tid.

Jeg skiftede senere til de originale stemmer for også at opleve dem, og jeg må sige, at de giver serien er ekstra lag. Dels er der større variation, men de originale replikker er også tydeligt inspireret af den gamle Batman-serie. Der er stor morskab i det kulørte sprog.

De engelske stemmer tæller veteraner i branchen. Jim Cummings, der lægger stemme til Darkwing Duck, er også kendt som Peter Plys, Tigerdyret og den tasmanske djævel. Dan Castellaneta lægger stemme til ærkefjenden Megavolt. Han er bedre kendt som Homer Simpson.

Skrupskøre løjer

Det er en herlig superhelteserie med masser af skrupskøre løjer. Den henter inspiration fra alle genrer, og den fashionable maskeand kæmper ikke blot mod alskens superskurke, men også mod vampyrkartofler, slimede rumsnegle og helt almindelige gorillaer.

De trofaste ærkefjender tæller skurke inspireret af genrekendinge som Jokeren, Poison Ivy og Electro. Og naturligvis har Darkwing Duck sin egen ondsindede dobbeltgænger, NegaDuck, der stammer fra en anden dimension.

Humoren er et miks af klassisk tegnefilmskomik, genreparodier og satire. Titelkarakteren selv er en overmodig klovn, men alligevel forbavsende kompetent, når situationen spidser til. Du ved aldrig, hvad der sker i næste øjeblik, og det er mægtigt underholdende af samme årsag.

Den holder lige så godt i dag som dengang. Jeg har nydt gensynet, og det er langt fra ovre. Du finder to sæsoner med 90 afsnit i alt på Disney Plus.

Nøgleord: , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.