Gamle mænd i nye biler

Gamle mænd i nye biler er efterfølgeren til I Kina spiser de hunde. Harald (Kim Bodnia) og hans to kokke, Martin (Nikolaj Lie Kaas) og Peter (Thomas Villum Jensen) er tilbage, men filmen foregår faktisk før I Kina spiser de hunde. Jeg husker ikke hvorfor, for Harald-banden overlever masseskyderiet i slutningen af den første film. Men Vuk er i live igen, og det i sig selv er en fin grund, for han er en lille, men vigtig brik i både morsomhederne og den ulmende konflikt mellem Harald og en anden gangster ved navn Ratko.

Lige som den første film er efterfølgeren en tour de force i bandens kaotiske hverdag, hvor omstændighederne kaster dem ud i den ene actionfyldte begivenhed efter den anden, og hvor de selv på egen kluntede manér bidrager til, at det ofte går værre end bedre.

Når jeg holder dem op imod hinanden, synes jeg, at den første er marginalt bedre. Den har nogle flere lag, og nogle af de bedste scener, man husker, med Harald-banden (og Vuk) er i den. Men Gamle mænd i nye biler er en fuldgod efterfølger, hvor især humoren rammer plet igen. De tre hovedfigurer og de mange biroller er blevet som gamle venner, og man føler sig hjemme lige med det samme. Tilføjelsen af Iben Hjejle, der gør det, hun gør bedst (at skælde Harald ud), og Jacob Haugaard som kringlefikseret kvaksalver sidder også lige i skabet.

Jeg så begge film i rap, og det var et skønt gensyn. Det er faktisk drønærgerligt, at de ikke lavede flere, for de fungerer skidegodt som en Spang Olsen-sk version af Olsen-banden. Filmen hylder også de gamle banditter og en af deres skabere, Henning Bahs, der døde samme år.

Nøgleord: , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *