Halloween

Halloween er en kultgyser fra 1978 instrueret og co-skrevet af John Carpenter. Handlingen følger Jamie Lee Curtis i sin første filmrolle som teenagepigen Laurie, der bliver forfulgt, overfaldet og forsøgt myrdet af psykopaten Michael Myers, som er stukket af fra en anstalt, hvor han har siddet indespærret i 15 år efter at have myrdet sin storesøster på allehelgensdag i 1963.

Enorm succes

Filmen indtjente 70 millioner dollars, en enorm sum i 1978, og hvis man omregner til nutidspenge eller solgte antal billetter, er den stadig den mest succesfulde indiefilm nogensinde. Den blev Jamies store gennembrud, og den startede en bølge af slasher-film, hvoriblandt den regnes som en af de bedste.

I dag tæller franchisen 11 film inkl. en remake-serie på to film instrueret af Rob Zombie, og den seneste film er en spritny efterfølger, hvor Jamie vender tilbage som Laurie for 5. gang. Den har dansk premiere den 18. oktober, altså om ganske få dage, hvilket også er grunden til, at jeg genser Halloween netop nu, og jeg glæder mig som et lille barn … nej, snarere som en bumset teenager.

Plottet er en genreklassiker, og det skyldes især, at mange lignende film har fulgt den siden, men også fordi den læner sig tæt op af virkelighedens seriemordere i 70’erne. Produceren Irwin Yablans ville lave en film om en psykopat, der jagter babysittere, og den oprindelige arbejdstitel var The Babysitter Murders. Heldigvis fandt de på at lade den udspille sig på årets uhyggelige helligdag, og så ændrede de titlen til Halloween.

Gode, gamle filmtricks

Carpenter er en old school filmmager, og han var vant til små budgetter i 70’erne, så han anvendte alle de gode, gamle filmtricks, som ganske vist er billige, men også har bevist deres værd igen og igen, og resultatet er en velfungerende og effektivt medrivende film, der byder på masser af spænding og uhygge. Den holder sig til det, der virker, og Carpenter er en mesterlig håndværker, og netop derfor er den så god. Dens enorme succes og imponerende eftermæle er mere end velfortjent.

PS. Hvis du køber BluRay-versionen, kan jeg også anbefale dig at se dokumentaren The Night She Came Home om Jamies første besøg på et event for gyserfans i flere årtier. Det er i princippet bare en hjemmevideo, som hendes søster har filmet, men det er skønt at Jamie se sammen med sine fans. Hun er ikke bare en dygtig skuespiller og smuk kvinde, men også et fantastisk menneske.

Nøgleord: , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.