Dexter: New Blood

Dexter er en krimiserie fra 2006 baseret på Darkly Dreaming Dexter, en roman af Jeff Lindsay. Den kørte i 8 sæsoner. I år vendte den tilbage med en ny sæson: Dexter: New Blood.

Titelfiguren, Dexter Morgan, er en retsmedicinsk efterforsker med speciale i blodstænksanalyse. Men han er også seriemorder. Da han var lille, blev hans mor brutalt myrdet for øjnene af ham, og derfor er han følelseskold og fyldt med mørke tendenser, som han kalder dem.

Han blev adopteret af Harry, en kriminalbetjent, der opdagede hans morderiske behov, mens Dexter stadig var dreng. Harry besluttede at give Dexter nogle få, strenge regler. Hvis han var nødt til at myrde, skulle han gå efter mordere og andet udskud. Personer, der fortjener at dø.

The Dark Defender

Det forvandler Dexter til en slags anti-helt. En meget usædvanlig anti-helt, der ikke som sådan føler et behov for at gøre gode gerninger, men vælger at leve efter sin adoptivfars regler.

Det er en sandhed med modifikationer, at han er følelseskold. Han føler ikke som andre. Men han værdsætter sociale relationer med kolleger og sin adoptivsøster. Han respekterer dem og føler et stort behov for at være loyal og endda beskyttende overfor dem.

Handlingen følger en klassisk krimiserie-opskrift. Dexter og betjentene i afdelingen, hvor han arbejder, opklarer mord hver uge. Men det ender oftest med, at at han selv overtager rollen som dommer og bøddel.

Udover efterforskningen og Dexters sidegesjæft som seriemorderisk selvtægtsmand følger handlingen også hans privatliv og den drama og spænding, der ligger i at holde sin hemmelighed skjult for omverdenen. Hvilket med tiden giver rigtigt mange udfordringer.

Fascinerende krimiserie

Det er en fascinerende krimiserie. Dexter er en spændende karakter med mange lag, selvom han betragter sig selv som et tomt menneske, der blot lader som om, han er ægte, for at opretholde sin facade. Han er desuden omgivet af andre gode, autentiske karakter, især søsteren Debra.

Han er næsten som en god dreng med et slags handicap, han kæmper for at håndtere. Man kan føle med ham og heppe på ham. På sin egen måde er han en sympatisk karakter.

Den er velskrevet, og håndværket er solidt. Der er masser af gode præstationer, og senere dukker der velkendte ansigter op i nye, gennemgående roller. Jeg vil fremhæve gode, gamle John Lithgow, Jimmy Smits og Peter Weller. Blandt nye talenter finder vi Tom Hanks søn, Colin.

Jeg er vild med den. De første 8 sæsoner fortjener 10 hjerter. Selvom man kan diskutere enkelte drejninger her og der, synes jeg, at den samlet set holder et godt, højt niveau.

Dexter: New Blood

Den nye sæson har fået undertitlen New Blood. Det er en titel med flere betydninger. Jeg vil ikke afsløre for meget.

Der er gået 10 år, siden Dexter stak af fra Miami. Han har skiftet navn og slået sig ned i en lille by i Nordamerika. Han beskæftiger sig ikke længere med død og blod. I stedet arbejder han i en lokal jagtbutik.

Han har ikke myrdet nogen i al den tid. Han kæmper for at følge en fast rutine, og det nærmeste han kommer på sine gamle vaner, er en morgenjagt i skoven. Han undlader dog at skyde og dræbe det prægtige dyr, han ser hver morgen.

Han har en kæreste, og han ser sin søster på samme måde, som han plejede at se sin far. Hun er stolt af ham, siger hun. Hun er på en måde hans nye samvittighed.

Forskellig, men velkendt

Den er således meget forskellig fra originalen, hvor Dexter næsten var en slags morderisk anti-helt. Dette er fortællingen om livet efter den gamle serie. Det ville være mærkeligt bare at bruge den samme opskrift igen.

Jeg ved ikke, hvad fans synes. Jeg er stadig i gang med den og vil ikke risikere spoilere. Måske vil de savne den gamle Dexter. Måske vil de værdsætte noget nyt.

Den er velskrevet, spændende og byder på flere uventede drejninger. Naturligvis varer idyllen ikke ved. Mere vil jeg ikke afsløre.

Jeg kan lide den. I skrivende stund har jeg set de fem første afsnit, og jo mere jeg kommer ind i den, jo bedre bliver den. Det er nye omgivelser, men den har samme tone, drama og spænding, blot med nye årsager. Foreløbig rokker den ikke ved min samlede bedømmelse.

Opdatering den 11. januar 2022

Nu har jeg set alle 10 afsnit. Jeg vil ikke afsløre, hvordan den ender, men jeg vil sige, at det er en meget tilfredsstillende slutning. Jeg var en anelse nedslået over slutningen i originalserien. Jeg havde min egen idé til en bedre slutning. En mere poetisk slutning. Den nye sæson ender på en måde, der ligger tættere på det, jeg ønskede dengang.

I det hele taget har det været en fantastisk ekstra omgang med Dexter.

Den nye sæson og de 8 gamle sæsoner kan ses på Paramount+

Nøgleord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.