Guardians

Guardians (Защитники) er noget så sjældent som en russisk superheltefilm. I modsætning til de amerikanske er den ikke baseret på en tegneserie, men et originalt manuskript om en gruppe russiske supersoldater skabt under den kolde krig, der bliver kaldt tilbage i aktiv tjeneste for at bekæmpe en gal videnskabsmand, som vil erobre hele verden.

Det er, som nævnt, teknisk set et originalt manuskript, men samtidig vældigt uoriginalt. Superhelte har eksisteret så længe, at stort set alle idéer er brugt allerede, så det er naturligvis svært at skille sig ud, men de har heller ikke forsøgt. Marvel har efterretningstjenesten SHIELD, der samler heltene og skaber Avengers. Den russiske udgave hedder Patriot, og selvom deres Nick Fury er en ung, smuk major, der ligner Brigitte Stallone i Rocky IV, er der flere ligheder end forskelle.

Valeriya Shkirando som Major Elena Larina.

Men den låner ikke kun fra Marvels filmunivers. Windman er så hurtig, at det næsten ser ud som om han teleporterer, og effekten ligner til forveksling X-Mens teleportør, Nightcrawler. Men af en eller anden grund bliver hans øjne hvide som Ororos (Halle Berrys rolle i X-Men-filmene). Hans kostume og lange hår får ham dog til at ligne Marvels Winter Soldier minus den kunstige arm. Til gengæld har han et par superskarpe, halvmåneformede sabler, og det er nyt.

Wildman er en slags varbjørn. Som holdets muskelbamse, der forvandler sig og går amok, er han som en blanding af Hulk og Wolverine. Waterwoman er så godt som usynlig, når hun forvandler sig til en klar geleagtig væske. Og endelig er der Landman, som kan manipulere jord og klipper. Det er ikke metal, men det lugter alligevel lidt af Magneto.

Det er en svinebillig B-film. De amerikanske superheltefilm koster ofte et trecifret millionbeløb i dollars, men Guardians har kostet sølle 5,4 millioner, og det kan naturligvis ses. CGI-effekterne ligner computerspilsgrafik. De er pæne, men de mangler den realisme, som de dyre produktioner kan skabe. Mit kendskab til russiske film er meget, meget lille, men jeg har set Mørkets vogtere og Lysets vogtere samt Black Lightning, og de er alle 3 væsentligt bedre film. Bedre historie, bedre skuespil, bedre effekter. Det undrer mig, at de ikke har lagt flere ressourcer i Guardians, når den faktisk kunne have en chance for at nå bredt ud i disse superheltetider.

Jeg vil ikke sable den helt ned, for det ville være unfair at sammenligne den med de amerikanske superheltefilm, der har op til 5.000 procent større budgetter. Den er mere som en Roger Corman-film. Selvom den er uoriginal og kvaliteten halter, er den også ind imellem ufrivilligt morsom, og der er nogle tilpas fede actionscener her og der. Kan man leve med – måske endda holde af – den elendige kvalitet, er den ikke så ringe endda.

Nøgleord: , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *