Harry Potter og Dødsregalierne

Harry Potter og Dødsregalierne (Harry Potter and the Deathly Hallows) er det syvende og sidste vers i Harry Potter-sagaen. Filmatiseringen blev delt i to. Jeg har genset begge og valgt at anmelde dem samlet.

Dumbledore er død. Voldemort har indtaget Hogwarts og infiltreret ministeriet. Han styrer hele den magiske verden, og han går hårdt efter at udrense de muggle-fødte magikere, fordi han er et racistisk røvhul.

I den forrige film erfarede Harry, at Voldemort splittede sin sjæl i syv dele og gemte dem i såkaldte horcruxer. Disse tillod ham at genopstå, og derfor må Harry, Ron og Hermione finde og destruere dem alle, så Voldemort kan dø og forblive død.

Det bliver en lang og farefuld færd, for Harry er efterlyst, og horcruxerne er svære at finde. Vennerne er få, og fjenderne er mange. De færreste tør trodse Voldemort, og han skyr ingen midler for at nå sine mål.

Stor finale i to dele

Det er en stor finale, og det er ikke overraskende, at de har delt den i to. Spørgsmålet er, om det var nødvendigt. De forrige film var forspillet, men første del føles lidt for meget som mere forspil.

De bruger meget tid på at slå lejr, læse, tænke og gemme sig. Tilsyneladende går der flere måneder, og i al den tid besøger de kun to steder med ledetråde. Resten af tiden går med drama og triste miner.

Okay, det lyder nok værre end det er. Niveauet er højt, det er velskrevet, og jeg kedede mig ikke. Der sker også flere vigtige begivenheder. Men jeg kan ikke undslippe tanken, at de kunne have skåret den ned til én film.

Gravalvorlig fantasy-film

I hver film har modenheden og dysterheden fået et ekstra nøk, mens humoren er trængt op i krogene her og der. Dødsregalierne følger samme trend. Det er en gravalvorlig fantasy-film. Der er masser af uhygge, mord og endda tortur. Men der er også (næsten) sex.

Anden del har masser af action. Jagten på horkrukserne accelererer kraftigt, og det store, endelige slag på Hogwarts er som en mindre krig mellem to magiske hære. Det er stort og effektfuldt, som forventet – og ønsket.

Det er også en finale med store afsløringer og uventede drejninger. Nogle har du formentlig gættet, men næppe deres fulde betydning og rolle i det store billede.

Trods mine tidligere øfferier er det en virkelig god og tilfredstillende afslutning på hele historien om Harry, Ron, Hermione og alle de andre karakterer i Rowlings bøger.

Nøgleord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.