Kelly’s Heroes

Clint Eastwood, Donald Sutherland mfl.

Kelly’s Heroes, Kellys helte på dansk, er en krigs- og kupfilm fra 1970 instrueret af Brian G. Hutton. Han er manden bag Where Eagles Dare, kendt på dansk som Ørneborgen.

Clint Eastwood er Kelly, en degraderet løjtnant i den amerikanske hær under anden verdenskrig. Han er godt og grundigt træt af krigen og beslutter at røve en bank bag fjendens linjer. Der er 16 millioner dollars i guldbarrer på spil.

Han får selskab af Big Joe (Telly Savalas), Oddball (Donald Sutherland) og Crapgame (Don Rickles) samt alle de andre soldaterkammerater i enheden. De er nemme at overtale, da de hører om guldet.

Som krigsfilm byder den på lidt af det hele. Der er mange muntre scener med indbyrdes skænderier og andet spas, hvor krigens alvor træder i baggrunden. Der er også action, som hører bedre hjemme i en Chuck Norris-film.

Der er kommentarer til krigsapparatet og skellet mellem kommandocentralens forventninger og slagmarkens realiteter. Der er scener med drama og tab, hvor krigens grufulde virkelighed slår tonen an.

Det er fortrinlig underholdning, og de to genrer mikser ganske fint. I én scene går den sågar Sergio Leone i bedene. Den overgår hverken de bedste krigs- eller kupfilm, men i sin egen ret er den en klassiker.

Desværre mistede vi Donald Sutherland den 20. juni. Han blev hele 88 år. Hvil i fred.

Nøgleord: , , , , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.