The First Great Train Robbery

The First Great Train Robbery, grinagtigt oversat på dansk til Et kup med fut, er en britisk kupfilm fra 1978 skrevet og instrueret af Michael Crichton. I dag er han bedst kendt som forfatteren bag Jurassic Park.

Handlingen er sat i 1855, og titlen afslører, hvad plottet går ud på. Det forholder sig nemlig sådan, at en større ladning guldbarrer fragtes med tog fra London til Krim, hvor britiske soldater kæmper mod russerne.

Den frister naturligvis alskens lyssky elementer, og et af de mere velklædte, charmerende og begavede af slagsen er ingen ringere end Sean Connery. Han allierer sig med selveste Donald Sutherland.

Crichton har hentet inspiration i et rigtigt togkup begået i 1855, men han har digtet sin egen røverhistorie fuld af både listige svindelnumre og dristige stunts.

Det er en munter affære med lutter gavtyvestreger. Ikke en regulær komedie, men en krimi med glimt i øjet. De to banditter og deres yndige partner er yderst kompetente, men deres numre og de øvrige karakterer er som taget ud af Olsen-banden og lign.

På et punkt er den mere barsk og dyster end flertallet af kupfilm. Men ellers følger den genrens forskrifter til punkt og prikke. Som kupfilm er den ganske solid og underholdende, og tidsperioden skiller den ud.

Desværre mistede vi Donald Sutherland den 20. juni. Han blev hele 88 år. Hvil i fred.

Nøgleord: , , , , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.