The Nightmare Before Christmas

The Nightmare Before Christmas er Tim Burtons unikke bud på jule(u)hygge. Han er naturligvis manden bag Edward Saksehånd, Beetlejuice, de to Batman-film med Michael Keaton og mange andre. Han er især kendt for en mørk og dyster, men også satirisk og humoristisk stil, der blander elementer fra gys og gru med især romantik og komik.

Aftenens julefilm er ingen undtagelse. Den tager sin begyndelse i Halloween Town, en lille, fantasifuld verden skabt omkring den uhyggelige helligdag. Jack Skellington er byens græskarkonge, og han har organiseret den årlige begivenhed så mange gange, at han er begyndt at kede sig. Da han opdager Christmas Town, hvor julehyggen bor, finder han ny inspiration og beslutter at overtage årets julefejring.

Tim Burton er producer og idémand, men han har overladt skrivearbejdet og instruktørstolen til andre. Sidstnævnte er gået til Henry Selick, og det var hans første film som instruktør, men han havde en baggrund som animator hos Disney. Siden har han også bl.a. instrueret Neil Gaimans Coraline. Manuskriptet er forfattet af Caroline Thompson. Hun har også skrevet Edward Saksehånd, den første Familien Addams-film og senere Corpse Bride.

Uventede skovstier

Det er en film i Tim Burtons ånd med masser af skøre, skæve figurer og andre skønne, skrækkelige elementer fra gys- og fantasy-genrerne. Handlingen er fuld af gode overraskelser og uventede skovstier – og så er det endda en musical med masser af fantastiske musiknumre.

Det er desuden en god, gammeldags stop-motion-film med rigtige kulisser og figurer, og det er et håndværk, der forhåbentligt overlever i disse moderne CGI-tider, for det kan altså noget, som computerskabte animationer ikke kan.

Håndværket i The Nightmare Before Christmas fås ikke bedre, og når det samtidig er en unik idé udført til perfektion – og bare en skøn julefilm for hele familien, så får den alle 10 hjerter.

Du kan se den på Disney+

Nøgleord: , , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.