Aliens

Aliens er efterfølgeren til Alien – Den 8. passager. På dansk fik den undertitlen Det endelige opgør, men der var de danske distributører lidt for hurtige på aftrækkeren, for Hollywood lavede to sequels mere med Sigourney Weaver. I skrivende stund arbejder de endda på en femte film med Weaver tilbage i rollen som Ripley.

I aftenens film vågner Ripley efter 57 år i dvale i nødkapslen fra Nostromo. I mellemtiden er planeten, hvor de fandt de mystiske æg i den første film, blevet koloniseret. Da man mister kontakten til kolonien, sender man en militær enhed for at undersøge sagen, og Ripley tager med som konsulent qua sin erfaring med rumvæsenet, der nu kaldes en xenomorf.

Ny mand i førersædet

James Cameron har overtaget førersædet efter Ridley Scott. Han blev involveret allerede under produktionen af Terminator, da producerne David Giler og Larry Wilson læste hans manuskript (til Terminator) og følte, at han var rette mand til deres sequel. Cameron var vild med den første film og skrev et manuskript til Aliens på rekordtid.

Det er en fantastisk gennemført film. En af de få 2’ere, der overgår 1’eren, ikke bare en smule, men med længder. I vanlig stil er den større og vildere, flere rumvæsener og mere action, men Camerons manuskript og produktion er meget, meget mere end bare en fordobling af elementerne fra 1’eren.

Fremragende science fiction

Det er en fremragende science fiction-film med imponerende effekter, kulisser og andet gejl. En af genrens bedste, endda bedre end mange af nutidens film. Cameron er en mester på det område, og han er særligt god til at give sine fremtidsvisioner en rå realisme, hvor mange andre fremtidsfilm er mere som et glansbillede.

Men det er også et drama og en gyser på et højt, højt niveau. Velskrevet, velfortalt og veludført af en rolleliste med lutter stærke navne. Masser af gode, fyldige figurer, og i det omfang at nogle er stereotype, er der også en mening bag det valg. De er næsten en slags karikaturer. Måske Camerons kommentar til den type macho-helte.

Den var nomineret til syv Oscars, heriblandt en Best Actress-nominering til Sigourney Weaver, hendes første. Den vandt to: Best Sound Effects Editing og Best Visual Effects.

Special Edition

Jeg har set Special Edition fra 1990. Den inkluderer 17 ekstra minutter med scener, der udbygger fortællingen og bidrager til at opbygge spændingen. Cameron introducerer den i et kort klip og forklarer, at det var den film, de ønskede at lave i 1986, men bosserne insisterede på, at den skulle være kortere. Jeg er på Camerons side og sætter stor pris på det ekstra fyld.

Nøgleord: , , , , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.