An American Werewolf in London er en gyserkomedie fra 1981 skrevet og instrueret af John Landis. Han er bedst kendt for komedier som Blues Brothers, Trading Places samt Three Amigos.
Han skrev manuskriptet allerede i 1969, men det lykkedes ham ikke at finde finansieringen. Nogen mente, den var for skræmmende til at være en komedie og for sjov til at være en gyser. Men efter en række succeser, heriblandt Blues Brothers, lykkedes det endelig.
David og Jack er et par raske, amerikanske gutter, der tager på vandretur i Europa, og de begynder på heden i det nordlige England. Efter et ildevarslende besøg på en skummel kro, bliver de overfaldet af en varulv. Og titlen er en stor ledetråd til den videre udvikling.
Mystiske drømme og galgenhumor
Handlingen er overraskende enkel og lineær. Optakten til overfaldet er kort, der er ikke så mange dikkedarer, og de fleste har i forvejen godt styr på de gængse detaljer i en varulvehistorie. Derefter begynder ventetiden frem mod den næste fuldmåne.
På papiret kunne det måske lyde som en kedelig film, fordi den er så enkel og relativt forudsigelig – i hvert fald i grove træk. Men den er mægtigt underholdende alligevel. Der er et velfortalt drama, lidt humor her og der, en spirende romance, og så er der en masse mystiske drømme, hvor uhyggen og kreativiteten får frie tøjler.
Som nævnt mente nogen, den er for skræmmende til at være en komedie. Men det er ikke en traditionel komedie. Der er ingen oplagte jokes. Der er en munter vinkel i nogle af drømmene og lidt galgenhumor i nogle scener.
Men det sjoveste er de stereotype briters reaktion i traditionelle gyserscener. Replikker som “I can assure you that this is not the least bit amusing!” er god satire i en varulvefilm. Vi er så vant til teenagere, der render rundt og skriger. Det her er nyt.
Voldsomt flotte effekter
Det er desuden en visuelt effektfuld kultfilm, som især er kendt for sin imponerende forvandlingsscene. De praktiske effekter er voldsomt flotte, selvom de snart er 40 år gamle. De fleste elementer i forvandlingen ser forbavsende ægte ud.
Manden bag dem hedder Rick Baker. Han vandt sin første Oscar for sin indsats i kategorien Best Makeup. Senere vandt han igen for film som Harry and the Hendersons, Men in Black og flere andre. I alt blev han nomineret 11 gange og vandt 7.
Det er en lille, enkel gyser, der byder de store klassikere op til dans. En genrefilm med lidt for en hver smag, og en gyserkomedie, der aldrig bliver plat, men veksler elegant mellem drama, gys, komik og romantik. En forrygende filmoplevelse.