Captain Sparklefingers!

Captain Sparklefingers er et af de mange, mange navne, Billy og Freddy finder på, da de forsøger at vælge et godt superheltenavn. Thundercrack, Power Boy og Sir Zaps-A-Lot er nogle af de andre. Det er en tilbagevendende joke i filmen, og det er der en ganske særlig grund til.

Filmens titel er Shazam!, og shazam er det magiske ord, der forvandler Billy Batson til superhelten tidligere kendt som Captain Marvel. Men det kan han ikke hedde længere. Marvel Comics ejer navnet i dag, og det har de gjort siden 1967, hvor Stan Lee og Gene Colan skabte Marvels egen Captain Marvel dvs. den første blandt flere i Marvel-regi.

Problematisk superheltenavn

Historien bag navnet er lang og tør og kedelig og handler om ophavsrettigheder og søgsmål. Kort fortalt blev den oprindelige Captain Marvel skabt af Bill Parker og C.C. Beck og udgivet af Fawcett Comics i 1939. Få år senere blev forlaget sagsøgt af DC Comics, der mente, at Captain Marvel lignede Superman alt for meget. Efter mange, mange års kamp faldt den første dom i 1951, og den faldt ud til Fawcetts side. Men DC appellerede, og Fawcett, der også kæmpede med dalende salgstal, valgte at smide håndklædet i ringen. De udgav den sidste historie i 1953.

Da Atlas Comics skiftede navn til Marvel Comics i 1961 og senere skabte deres egen Captain Marvel, krænkede de ingens ophavsret, for den oprindelige Captain Marvel havde ikke eksisteret siden 1953. Og på den måde kunne Marvel overtage navnet uden kamp fra nogen.

I folkemunde er den oprindelige Captain Marvel stadig kendt som Captain Marvel. Men officielt hedder han Shazam. Det er bare et problematisk superheltenavn, da han forvandler sig til Billy, når han siger det. Men idéen med de mange alternative navne er sjov og fungerer fint i filmen.

Billy Batson er en forældreløs dreng, der havner i en ny plejefamilie, og her møder han Freddy Freeman, som er vild med superhelte og hjælper ham, da han pludselig bliver udvalgt af en mystisk troldmand som arvtager til mægtige kræfter og et meget stort ansvar. Og filmens store spørgsmål er naturligvis, om Billy er parat til opgaven.

Eventyrlig eskapisme

Det er en film fuld af velkendte elementer fra både superhelte- og fantasy-genren, og den henter også stor inspiration fra eventyrverdenen, hvor de udvalgte helte ofte er de mindst sandsynlige. I nyere tid inkluderer det figurer som Frodo og Harry Potter, men præmissen går også tilbage til de gamle klassikere, hvor heltene var figurer som Klods-Hans, den tapre skrædder og mange, mange andre. Det er grundelementet i eskapisme, at helten er en almindelig fyr, der lige så godt kunne være læseren selv. Og det er en rigtig god idé, at Billy Batson i modsætning til flertallet af superhelte ikke er en voksen mand, men et barn.

Jeg er vild med den. Den sprudler af god energi, og den rummer alt det, der får en underholdende familiefilm til at fungere. Balancen mellem humor og drama er perfekt, og begge dele sidder i skabet. Effekterne er flotte, der er masser af action og en velfortalt, medrivende historie. Niveauet er i top, og jeg har faktisk ingen kritik. Som superheltefilm er den også superfed, og den har den samme eventyrlige stemning som de gode, gamle superheltefilm, jeg voksede op med. Den vækker masser af indre barneglæde, og det er i det hele taget en fremragende film.

Nøgleord: , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *