Deadpool 2

Deadpool er Marvel-familiens sorte får, irriterende lillebror og sjofle onkel æltet sammen i en lemlæstende og latterspredende humørbombe, der har forundret og forandret tegneserieverdenen, forstyrret og foruroliget de andre tegneseriehelte, fascineret en fyldig fanskare og uden tvivl forarget deres forældre, siden Rob Liefeld skabte ham i 1991.

Han er på samme tid en original og temmelig uoriginal figur. Han kombinerer de sejeste elementer fra bl.a. populære superhelte som Spider-Man, Wolverine og Punisher og høvler gaspedalen helt i bund på alle parametre – maksimal indsats, som han siger – og resultatet er en speed-jokende lejemorder – deraf tilnavnet “Merc (mercenary) with a Mouth” – med en elitesoldats skydefærdigheder, en samurais fægteevner og en superhelingsevne, der gør ham udødelig og ustoppelig.

Da Liefeld præsenterede Deadpool for tegneserieforfatteren Fabian Nicieza, bemærkede han en slående lighed med DC Comics’ Deathstroke, og det fik dem til at give ham det borgerlige navn Wade Wilson – Deathstroke hedder Slade Wilson – som en intern joke. På bedste Deadpool-manér undlod de at fikse problematikken, men doblede op i stedet.

Unik og original

Men selvom Deadpool er denne smeltedigel af oplagte og nemt gennemskuelige inspirationskilder, er han også unik og original i den forstand, at han går sine egne vegne og gør alt det, de andre ikke engang ville overveje. Han bryder alle grænser, også den 4. væg, tager pis på alt og alle, sig selv og hele superheltegenren, og det er forrygende underholdning.

Ryan Reynolds har altid været vild med Deadpool og faktisk været involveret i arbejdet med at få ham op på det store lærred siden 2004, og selvom han uden tvivl har fortrudt det – og sandsynligvis haft mange søvnløse og grådkvalte nætter siden – kunne han ikke lade være, da 20th Century Fox endelig gav den åbenmundede lejemorder en chance i 2009 i X-Men Origins: Wolverine og af uransagelige årsager valgte at lukke munden på ham – bogstaveligt talt.

Deadpools filmdebut blev et historisk superhelteflop, der næsten ødelagde hele X-Men-franchisen også, men det var ikke hans skyld, og arbejdet fortsatte bag kulisserne, selvom 20th Century Fox var umulige at overbevise. Først da en lille CGI-animeret testvideo, hvor Ryan lagde stemme til, blev lækket i 2014, og internettet gik amok, turde 20th Century Fox give Deadpools solofilm grønt lys.

Enorm succes

Som du måske ved, blev filmen en enorm succes. Den indtjente 783 millioner dollars, hvilket rakte til en 9. plads på verdensplan, noget Hollywood troede var umuligt for en R-rated film, fordi alle har glemt, at film som Ondskabens øjne, Cape Fear, Iskoldt begær, Dracula og Seven alle var top 10-film for bare to årtier siden – og Terminator 2 erobrede førstepladsen foran Disney-filmen Skønheden og udyret og Kevin Costners Robin Hood.

Deadpool 2 måtte naturligvis komme. Selvom Disney er ved at købe 20th Century Fox, er Deadpool en succes, de ikke kan ignorere, og han ville heller ikke passe ind i Marvels øvrige filmunivers, så der er al mulig grund til at holde hans egen franchise i live. Og hvis du tænker, at Disney aldrig vil lade deres datterselskaber lave R-ratede film, vil jeg minde om, at Disney ejede Miramax, da de lavede film som Pulp Fiction og Kill Bill vol. 1 og 2.

Der er mange gode overraskelser i Deadpool 2. Den klassiske 2’er-opskrift er fulgt, og alting er større, men når det er uden grund – dovne forfattere – sørger Deadpool selv for at påpege det. Der er en kølig distance til både genrens og Hollywoods værste klichéer, og derfor kan Deadpool også charmere og tiltrække mange, som ikke normalt er til superhelte.

Plat og sjofel

Humoren er naturligvis den samme som i 1’eren, og der er masser af den, også selvom den har et par dystre øjeblikke her og der. Den er plat og sjofel, og hvis man ikke kan lide den type humor, så er der intet at gøre. Men hvis man kan lide den, får man guldkorn efter guldkorn efter guldkorn.

Men den glemmer ikke at være en superheltefilm også. Der er væg-til-væg-action, og Deadpools nye rekrutter, venner og fjender, holder trit med ham på hver deres måde. Det kan være svært at gentage en overraskende succes, men det er lykkedes for Deadpool 2.

Nøgleord: , , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.