Dødbringende våben

Dødbringende våben er sørme en julefilm. Det havde jeg totalt glemt. Den starter til tonerne af Bobby Helms’ Jingle Bell Rock. Der er dog ikke meget julestemning over åbningsscenens brutale dødsfald.

Kort efter møder vi Roger Murtaugh (Danny Glover), familiefar og 50-års-fødselar, og Martin Riggs (Mel Gibson), tidl. elitesoldat og fordrukken, selvmordstruet enkemand. Et umage og ufrivilligt makkerpar, men – som du måske ved – bliver de filmhistoriens bedste buddy cops.

Riggs og Murtaugh efterforsker åbningsscenens dødsfald. Offeret er en prostitueret, der viser sig at være datter af Murtaughs gamle krigskammerat. Det ligner et selvmord eller en ulykke, men så enkelt er det ikke.

Velskrevet actionthriller

Når jeg tænker tilbage på filmene, husker jeg humoren og de mange indbyrdes drillerier. Riggs og Murtaughs makkerskab og venskab etableres naturligvis i den første film, og humoren er et tilbagevendende element. Men filmen er også alvorlig, endda barsk og brutal, og det føles forkert at kalde den en actionkomedie.

Det er en velskrevet actionthriller forfattet af Shane Black og instrueret af Richard Donner. Førstnævnte var debutant, og sidstnævnte er manden bag adskillige storfilm, fra Superman til Tegnet.

Det er en af 80’ernes bedste actionfilm, og uanset hvem, du fremhæver, er det en af deres karrieres bedste film. Den nyder masser af anerkendelse og rangerer højt i genren. Men Gibson og Glover leverer også drama på et rigtigt højt niveau.

Nøgleord: , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.