Enemy Mine

Dennis Quaid og uigenkendelige Louis Gossett Jr.

Enemy Mine, uopfindsomt oversat til Fjender på dansk, er et science fiction-drama fra 1985 instrueret af Wolfgang Petersen. Han er manden bag bl.a. Das Boot, The NeverEnding Story og In the Line of Fire.

Dennis Quaid og Louis Gossett Jr. er kamppiloter på hver sin side i en krig om rummet og dets værdifulde ressourcer. Sidstnævnte er ovenikøbet et rumvæsen. De styrter begge ned på en gold planet, hvor de må samarbejde for at overleve.

Bedømt på effekterne i rummet, især duellerne mellem rumskibene, ligner det en B-film. Det er trods alt 8 år siden George Lucas viste alle, hvordan den slags skal gøres. Ovenikøbet på et væsentligt mindre budget.

Til gengæld er kulisserne og Gossett Jr.’s makeup en helt anden snak. Her har de oppet sig og skabt udenjordisk realisme. Det er som at beskue to forskellige film.

Smuk og rørende

Under alle omstændigheder skal filmen ikke bedømmes på kvaliteten af trickfotografi og tidlig CGI. Det handler i virkeligheden om dramaet og udviklingen i forholdet mellem de to hovedpersoner, som ikke kunne være mere fremmede for hinanden.

Der findes mange genrefilm, hvor kulturer støder sammen og må lære at enes. Cowboys og indianere. Vest- og østerlændinge. Selv jyder og københavnere. Præmissen er ikke ny, men science fiction kan gå til den med friske øjne og nye, spændende idéer.

Det er en fantastisk film. En smuk og rørende fortælling. Enkel og medmenneskelig. Klassisk og moderne på samme tid.

Nøgleord: , , , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.