Fatman

Fatman er en mørk og dyster julekomedie med tryk på mørk og dyster. Den er ikke rigtigt sjov, men hele idéen er satirisk.

Mel Gibson er julemanden, selve julemanden, men han ligner ikke nogen tidligere julemænd. I begyndelsen troede jeg, han bare ville vise sig at være en tilfældig indkøbscenter-julemand, for han ligner og opfører sig som en pickup-kørende, skydevåbens-elskende redneck-type. Men han er altså selve julemanden i dette alternative jule-univers.

Det viser sig at være ganske heldigt, at han er glad for – og ferm med – skydevåben, for han håndhæver sin god-eller-uartig-liste med hård hånd, og det er en af de uartige børn, en rigmandssøn a la Donald Trump, der ikke tåler at tabe, ikke tilfreds med. Så han pudser en lejemorder på julemanden.

Renset for julestemning

Som julefilm er den ret usædvanlig. Den tømmer julesækken ud på gulvet og starter forfra. Uanset tvistet i mange andre usædvanlige julefilm, har de altid den gode julestemning og julens traditioner og værdier til fælles. Men Fatman er så godt som klinisk renset for julestemning. Alt er nyt og anderledes. Tonen er mørk og dyster. Og som nævnt er den satirisk, men ikke sjov. Jeg lo ikke en eneste gang. Ideen er sjov, men ikke ha-ha-sjov, sjovt nok.

Det er også en film med overraskende meget samfundskritik. I det hele taget vender den genren på hovedet. De fleste julefilm handler om, hvordan vi alle viser os fra vores bedste side i julen. Fatman minder os om, at vi er de samme røvhuller som resten af året.

Overraskende god

Til gengæld er den overraskende god som en thriller. Jeg var fascineret og spændt på udviklingen. Handlingen engagerede mig, og begge hovedpersoner, julemanden og lejemorderen, er interessante figurer, hvis opgør jeg så frem til.

Som actionfilm er den også ganske fin. Forvent ikke John Wick, selvom den lugter lidt deraf. Helt så meget fed action er der dog ikke. Men den er ganske fin, og den overrasker igen og igen.

Og selvom jeg har fremhævet manglen på julestemning, er der få, små glimt, trods alt. Og på sin egen måde får den stadig serveret et klassisk jule-budskab. Så den er ikke kun mørk og dyster fra start til slut. Det er en usædvanlig julefilm, men dog alligevel en julefilm.

Nøgleord: , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.