Flugtaktion New York

Flugtaktion New York (Escape from New York) er en actionthriller fra 1981 co-skrevet og instrueret af John Carpenter (Halloween, They Live).

Handlingen er sat i 1997 i en fremtid, hvor kriminaliteten er firdoblet og myndighederne har omdannet Manhattan i New York til et stort fængsel. Fangerne lever frit i bydelen, til gengæld er de overladt til sig selv.

Kurt Russell er Snake Plissken, en højt dekoreret krigsveteran og nyankommen, livstidsdømt nationalbankrøver. Tilfældigvis er Airforce One blevet hijacket og nedstyrtet i fængslet samme aften, og fængselsinspektøren får den gale, geniale ide at overtale Plissken til at tage ind og hente præsidenten i bytte for en benådning.

Det er en B-film på næsten alle parametre. Præmissen er et tilfældigt sammenstrikket kludetæppe med store huller og manglende logik. Budgettet er i bund, og helt basale scener er lavet med relativt dårlige modeller og green screen-optagelser.

Det er en simpel tjubangfilm, men actionscenerne er også overraskende simple. Det samme er de mange stereotype figurer inkl. Plissken selv. En af Russells bedst kendte roller, men hvem som helst kunne havet spillet den. Han går rundt og ser hård ud. Det er alt.

Men det er en anmelderrost kultfilm. Den har de bedste B-films særlige evne til at more og underholde sit publikum. De dumme og fjollede detaljer er charmerende skønhedsfejl, og summen af det hele er en skøn, lille actionfilm. Den udfordrer ikke de bedste i genren, men den er en klassiker i sit eget felt.

Nøgleord: , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.