Get Out

Så fik jeg også set Get Out, der er en af sidste års mest omtalte gyserfilm. Anmelderne elskede den, og den indtjente 255 millioner dollars på verdensplan, hvilket muligvis lyder som en meget lille sjat i forhold til årets store blockbustere, men for en indiefilm med en debutinstruktør og en rolleliste uden store trækplastre er det en vanvittig succes.

Den er skrevet og instrueret af Jordan Peele, bedre kendt som den ene halvdel af komikerduoen Key & Peele, men det er ikke en gyserkomedie selvom præmissen er satirisk. Handlingen er mørk og dyster og følger en ung sort mand, Chris, og hans hvide kæreste, Rose, der tager på weekend for at møde hendes forældre. Chris frygter det værste, ikke mindst fordi han er sort, men opholdet viser sig at blive meget, meget værre.

Den blev nomineret til 4 Oscars; Best Picture, Best Director, Best Actor (Daniel Kaluuya) og Best Original Screenplay, og Jordans manuskript tog den gyldne statuette hjem.

Racisme er et tema i filmen. Den kommer til udtryk i alle de små fordomme, en sort person kan opleve fra hvide mennesker, som – også selvom de kan være velmenende – træder ved siden af, når hudfarven er det eneste, de ser. Forestil dig, at du møder en rødhåret person og ikke kan tale om andet end den røde hårfarve. Det kan muligvis lyde banalt, men det er lykkedes for Jordan at vise os, hvor akavet og ubehageligt det kan blive.

Men bare rolig. Du behøver ikke at være sort eller voldsomt optaget af racisme for at kunne se og nyde filmen. Den er først og fremmest en gyser fra en filmmager, der har angrebet genren fra en ny vinkel, og selvom den er inspireret af en gyserklassiker fra 1975, som jeg ikke vil afsløre her, da den vil give dig lidt for mange ledetråde og spolere nogle af overraskelserne i handlingen, er den også forfriskende original.

Det er en lille, men rigtig god film, der finder sin egen melodi, undgår de værste klichéer og hæver sig højt over genrens sædvanligheder. Den er skræmmende – og skræmmende god.

Nøgleord: , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *