Harry Potter og De Vises Sten

Harry Potter og De Vises Sten (originaltitel: Harry Potter and the Philosopher’s Stone, amerikansk titel: Harry Potter and the Sorcerer’s Stone) er den første film i Harry Potter-serien baseret på J. K. Rowlings populære bøger.

Den er instrueret af Chris Columbus, hvis øvrige værker bl.a. tæller Alene hjemme og Mrs. Doubtfire. Han har også skrevet film som Gremlins og The Goonies.

Harry Potter er en almindelig, forældreløs dreng, der bor hos sin tante og onkel. De er til gengæld ualmindeligt modbydelige, og stakkels Harry lever i et pulterkammer under trappen, mens deres rigtige søn forkæles ud over alle grænser.

Besøg fra Hogwarts

Men da Harry fylder 11 år, får han besøg af Hagrid fra den mystiske og magiske Hogwarts-skole. Det viser sig, at Harry er alt andet end almindelig. Han er søn af en troldmand og heks. Han er endda berømt i troldmandsverdenen.

Hagrid tager Harry med til en parallelverden, hvor alt kan ske. Det er nyt, spændende og sjovt. Han får nye venner, og han bliver til mere end bare en forældreløs, uønsket dreng under en trappe hos en forfærdelig familie.

Men det er også en verden med både gode og onde kræfter. Harry lærer, hvad der skete med hans forældre, og hvorfor han har et mystisk ar i panden. Han har en ærkefjende uden at vide det, og snart må han kæmpe for at redde sig selv, sine nye venner og skolen.

Fantasifuldt skaberværk

Det er en velfortalt eventyrfilm for hele familien. Jeg har ikke læst bøgerne, men filmene demonstrerer, hvor velkonstrueret, fyldigt og fantasifuldt Rowlings skaberværk er.

Min generation voksede op med bl.a. Labyrinten og Den uendelige historie. De vejer tungere hos mig af samme grund. Men jeg er sikker på, at Harry Potter nyder samme status hos sin generation. Det er eventyrfilm på samme høje niveau.

Filmen er mere end 20 år gammel nu. Men bortset fra lidt mindre gode CGI-effekter her og der holder den stadig. Dels fordi fortællingen er så god, men også fordi rollelisten er perfekt. Fra de unge Hogwarts-elever til de mange lærere og andre karakterer.

I skrivende stund kan du se den på HBO.

Nøgleord: , , , , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.