His Dark Materials

His Dark Materials er fantasy-serie baseret på en bogtrilogi, hvoraf første bind, Det gyldne kompas, blev filmatiseret i 2007 med stjerner som Daniel Craig, Nicole Kidman og Eva Green.

Første sæson af TV-serien er også baseret på Det gyldne kompas, og anden sæson fortsætter med Skyggernes kniv. Den er lige landet på HBO, og i skrivende stund er de første fem afsnit tilgængelige.

Jeg har ikke læst bøgerne, men jeg har set filmen og endda anmeldt den i 2007. Der er ligheder, men også væsentlige forskelle og mange detaljer, filmen ikke fik med. Detaljer jeg nødigt vil afsløre og dermed spolere. Men af samme grund føles det som en helt ny fortælling.

Fantasy og science fiction

Hovedpersonen er Lyra Belacqua, en ung pige, der drømmer om at udforske verden lige som sin onkel, den berygtede eventyrer, Lord Asriel. Men skæbnen har andre planer, og pludselig forsvinder hendes bedste ven og flere andre børn i byen.

Hvis du vil vide mere, må du se den. Jeg kan love, at det er en eventyrlig fortælling, der byder på masser af spænding og drama. Lyras verden er en fascinerende blanding af gammeldags fantasy og science fiction a la Jules Verne.

Blandt eventyrfortællinger vil jeg sammenligne den med Heksen, løven og garderobeskabet. Der er mange detaljer, der vækker minder om den. Både figurer samt plot- og fantasy-elementer. Men tonen er en anelse mere dyster og endda uhyggelig. Den er til et lidt større publikum.

Moderne drama

Der er også flere temaer, de mindste ikke vil forstå, især religionskritikken, men man kan sagtens se den uden at fordybe sig deri. Til gengæld kræver det en vis modenhed at forstå de finere nuancer i gråzonerne mellem godt og ondt. Her er den knap så firkantet som de fleste andre eventyr. Dvs. de mange personer og deres personlige udvikling, indbyrdes konflikter og rænkespil er mere i retning af et moderne drama end et typisk eventyr. Det giver serien en ekstra kant og sit eget særpræg.

Du kan se den på HBO.

Nøgleord: , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.