House on Haunted Hill

House on Haunted Hill er en gyser fra 1959 med selveste Vincent Price som den excentriske millionær, Frederick Loren, der lejer et hjemsøgt hus for at holde en fest sammen med sin fjerde hustru, den unge Annabelle. Han inviterer fem udvalgte gæster og tilbyder dem 10.000 dollars hver, hvis de tør blive hele natten i huset.

Det overraskede mig, at filmen åbner med en introduktion fra Price selv, hvor han taler direkte til publikum og beskriver de fem udvalgte gæster. I moderne film skriver man alle den slags informationer ind i handlingen, især karakterudvikling. Man fortæller ikke bare, at en figur er sådan og sådan. Man viser det. Men det er ikke en moderne film, og det passer til den. Mange film dengang var bogstaveligt talt mere teatralske, og det er netop den type åbningsmonolog, man kunne se i en teaterforestillinger. Og Prices charmerende og melodiøse stemme er perfekt til formålet.

Historien følger gamle opskrifter, og der er næsten noget Scooby-Doo-agtigt over forløbet i det hjemsøgte hus. Der er endda et par uhyggelige forpagtere også. Men bare rolig, det er ikke dem, der står bag det hele. Så klichéagtig er den heldigvis ikke. Tværtimod er der et tvist, der tog fusen på mig, og det løfter hele filmen fra “bare” at være endnu en samlebåndsgyser om et hjemsøgt hus med alle de velkendte tricks.

Price er altid skønt selskab, og filmens uventede drejning, det gode håndværk og den herlige “old Hollywood”-agtige stemning skaber en mystisk og (u)hyggelig filmoplevelse.

I skrivende stund kan du se den på Amazon Prime. Jeg anbefaler den sort/hvide version. Jeg ved ikke hvem der har fået den tåbelige ide at lægge farver på gamle sort/hvide film, men det ser altså gyseligt ud. Den forkerte slags gyselighed!

Nøgleord: , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.