Iron Man 3

Iron Man 3 er den syvende MCU-film og den første film efter The Avengers, hvori Marvel-heltene samles som hold for første gang, og det nye filmunivers beviste sit værd. Af samme grund blev det tredje kapitel i Tony Starks personlige fortælling et kæmpestort biografhit, selvom det faktisk er en af de mest udskældte film i hele franchisen.

Tony lider af søvnløshed og angstanfald efter begivenhederne i New York, så han har begravet sig i sit arbejde og kæmper for at blive bedre, stærkere og klar til alle trusler. Men han er tæt på et sammenbrud og håbløst uforberedt, da han bliver angrebet af en terrorist kendt som Mandarinen.

Advarsel! Spoilere i dette afsnit!

Et af de største kritikpunkter er netop Mandarinen. Han er en af Iron Mans gamle ærkefjender, og i tegneserierne er han halvt kineser og omgæret af østerlandsk mystik. Hans evner er nærmest magiske, omend de stammer fra udenjordisk teknologi. I filmen er han et svindelnummer iværksat af den rigtige skurk, så han findes slet ikke – i hvert fald ikke i samme version eller en, der tilnærmelsesvist ligner. Og fans hader filmen af samme grund.

Som du måske ved, er jeg meget åben for alternative versioner af de gamle tegneseriehelte og -skurke. Samtidig er Iron Man ikke en af de figurer, jeg læste som barn. Jeg mindes kun at han dukkede op som birollefigur i andre tegneserier. Han havde naturligvis sit eget blad i hjemlandet, men ikke her. Så jeg kendte knap nok skurken, og jeg har intet problem med ændringen.

Jeg husker ikke, hvad jeg mente om den dengang, men nu, hvor jeg har set den igen, synes jeg, den er fantastisk. Historien giver mening på et helt andet niveau, når du kender den uventede drejning, for du opdager en masse små detaljer, der understøtter plottets tvist. Det hele hænger sammen.

Født til rollen

Robert Downey Jr. er som født til rollen, og han skuffer ikke. Tony er en kompleks, fejlfyldt figur, der kæmper for at blive et bedre menneske og beskytte sine nærmeste, men han er ingen Superman – eller Captain America – og hans arrogante, egenrådige og ofte provokerende facon forsvinder ikke bare. Derfor er han en virkelig interessant superhelt og en spændende, sympatisk figur. Trods sine fantastiske evner, intellekt og teknologi er han alligevel lidt af en underdog.

Han havner desuden i en situation, hvor han ikke har de sædvanlige ressourcer og må improvisere på næsten MacGyver-agtig maner. Det er nyt, opfindsomt og god underholdning.

Det er en fremragende film på alle niveauer. En actionthriller og en superheltefilm, der rummer alt det, du kan forvente, og mere til. Kritikken er ufortjent. Det er ubetydelige petitesser og flueknepperi. Filmen demonstrerer i virkeligheden, hvor højt bundniveauet er i Marvels filmunivers.

Nøgleord: , , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *