IT

IT er en miniserie i to dele fra 1990 baseret på Stephen Kings prisbelønnede bestseller fra 1986. Bogen er en af hans største succeser, og miniserien er en gyser- og kultklassiker, ikke mindst pga. Tim Curry (The Rocky Horror Picture Show) i rollen som Pennywise, historiens ondskabsfulde børnemorder i klovneklæder, der satte en ny standard for, hvor modbydeligt skræmmende klovne kan være.

Handlingen begynder i 1960 i byen Derry, hvor 7 skolebørn terroriseres af Pennywise, der står bag en række brutale børnemord. Han forsøger at bruge deres frygt imod dem, men de finder styrke i deres sammenhold, og det lykkes dem at stoppe ham, i hvert fald for en stund. 30 år senere vender han tilbage, og vennerne må genforenes for at stoppe ham igen.

Det er en vellykket filmatisering. Den følger bogen tæt, og selvom den har alderen og andre begrænsninger imod sig, er det fortællingen om de 7 barndomsvenner, deres oplevelser og indbyrdes forhold – det menneskelige drama – der holder den oppe. Den er mere end blot en gyserfilm med en dræberklovn, og det er Stephen Kings styrke.

Det er en gammel TV-produktion, og det er man ikke i tvivl om. Niveauet er lavere. Tempoet er langsommere. Pennywise er ikke så skræmmende, som man husker ham. Men jeg er stor fan af Stephen King, jeg har læst og elsker bogen, og jeg var glad for miniserien dengang. Gensynsglæde og nostalgi er også en del af oplevelsen, samt naturligvis det teknologiske kæmpespring fra VHS-bånd i 90’erne til BluRay i dag. Det var en udsøgt fornøjelse at se den igen, og TV-produktionens begrænsninger blev opvejet af mange andre faktorer.

Nøgleord: , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *