Kat

Kat er en dansk gyser fra 2001 med Liv Corfixen (Bleeder, Fear X) som jurastudinen Maria, der bor sammen med veninden Isabella (Charlotte Munck) i en lejlighed lige under Isabellas bedsteforældre, som under en mislykket seance hidkalder en dæmon, der besætter Marias kat. Snart er fanden løs i Laksegade, som man siger, og kriminalkommissær Peter Hald (Søren Pilmark) er på sagen.

Danske gyserfilm er sjældne. Der skete en opblomstring i 90’erne med fremragende film som Nattevagten og Sidste time, men den danske filmbranche vendte hurtigt tilbage til vante genrer. Kat må være et af de sidste danske gyserskvulp, og trods en habil rolleliste, er skvulp den helt rette beskrivelse, for der er ikke meget positivt at skrive om den.

Den er baseret på en debutroman af Steen Langstrup. Jeg har ikke læst den, men jeg har fundet flere gode anmeldelser på nettet, og det er da også en god idé til en gyser.

Flygtige bekendtskaber

Men filmen er ekstremt handlingsdrevet. Der er ingen svinkeærinder, og det betyder, at de få medvirkende er flygtige bekendtskaber. Du lærer dem aldrig at kende, for du ser dem aldrig i andre situationer end dem, der vedrører plottet. Okay, det passer ikke helt. Der er også en konflikt mellem Maria og hendes kæreste, Henrik (Martin Brygmann). Men også der får du ingenting. Kun et drama, hvor det meste er usagt. Du kan godt læse mellem linjerne, men hvis du skal lære karaktererne i en film at kende, så skal de udtrykke noget personlighed. Ellers er de ligegyldige, og så er du ligeglad med dem.

Den er instrueret af Martin Schmidt, som også instruerede førnævnte Sidste time, og det overrasker mig, at han ikke har været opmærksom på problemet. Jeg husker Sidste time som en film på et helt andet niveau. Manuskriptforfatteren er en anden snak, for Marie Trolle Larsen har kun skrevet ét eneste andet manuskript ifølge IMDb, og det var Tim og Gordons Stjerner uden hjerner. ’nuff said.

Nøgleord: , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.