Lost in Translation

Længe før hun blev Marvels Black Widow, og længe efter han var Ghost Busters’ Peter Venkman, fandt Scarlett og Bill hinanden i Sofia Coppolas anmelderroste, Oscar-vindende (Best Original Screenplay) Lost in Translation, et komediedrama om to fortabte sjæle, en forsømt hustru og en udbrændt filmstjerne, der finder trøst i hinandens selskab.

Årets Oscar-fest nærmer sig, og jeg lader op med nogle af de gamle vindere og nominerede. Jeg faldt over denne her på Netflix, og jeg har længe haft lyst til at se den. Netflix kategoriserer den som fredagshygge, men jeg tog chancen en lørdag aften.

Første scene er et nærbillede af Scarletts yndige bagdel i en gennemsigtig trusse. Jeg er ikke sikker på, hvad Sofia vil fortælle med den scene – måske vil hun få os alle til at undre os over, at denne skønne skabning er forsømt – men jeg er nødt til at tale om den, når nu Sofia har valgt at fokusere på den. Det er min pligt som anmelder.

Bagdelen er velformet og iøjefaldende. Dragende, lokkende, forførende. En appetitvækker. Man er fanget og parat til at nyde hver en detalje, men pludselig er den væk, og billedet skifter til en overtræt, jetlag-plaget Bill Murray. Lidt af et sceneskifte, men jeg elsker Bill lige så højt som Scarletts bagdel, måske højere, så alt er tilgivet, og filmen er godt i gang.

Lost in Translation er en lille filmperle, og jeg har ventet alt for længe med og se den. Eller … måske har jeg nået den rette alder, for den rammer, og den rører mig. Jeg er ikke så gammel som Bill, men kun et årti yngre end han var i filmen, og jeg kan relatere. Midtlivskrisen lurer et sted derude, og livet består af alt for mange kedelige og ensomme hverdage.

Det er en smuk, meget menneskelig og hudløst ærlig fortælling. En befriende klichéforladt, atypisk kærlighedshistorie. Det er ikke overraskende, at manuskriptet løb med statuetten. Og i de andre kategorier, Best Director og Best Picture, tabte den til en storfilm i ordet klassiske forstand, nemlig den storslåede Ringenes herre: Kongen vender tilbage, hvilket kan forsvares alt efter hvilke parametre, man anvender, men jeg synes ærligt talt, at Lost in Translation er en bedre film.

Nøgleord: , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *