Mad Max

Mad Max er en dystopisk actionfilm fra 1979 instrueret og co-skrevet af den australske filmmager George Miller. Den foregår nogle få år ude i fremtiden, hvor samfundet er ved at kollapse og hærges af kriminelle motorcykelbander.

Patruljebetjenten Max Rockatansky eftersætter en undsluppen politimorder, som forulykker og dør under biljagten, og hans bande erklærer krig mod politistyrken. Max beslutter, at det er på tide at kvitte jobbet, men da banden går efter hans familie, vender han tilbage og tager sagen i egne hænder.

Filmen kostede mindre end 400.000 australske dollars. Flertallet af motorcykelbandernes statister var rigtige bikere, som mødte op på deres egne motorcykler efter selv at have kørt mere end 800 km fra Sydney til Melbourne for at medvirke i filmen.

Miller overvejede at finde en amerikansk stjerne til rollen som Mad Max, men han indså hurtigt, at det ville blive alt for dyrt og gik i stedet på jagt efter skuespillere på National Institute of Dramatic Art i Sydney. Her studerede 21-årige Mel Gibson, som imponerede Miller og blev tilbudt rollen, der endte med at blive hans store gennembrud.

Præmissen var inspireret af 70’ernes oliekrise. Der var hård kamp om den svært tilgængelige olie og forsøg på at snyde i køen førte til rå vold. Miller og co-forfatter James McCausland forestillede sig en verden, hvor krisen blev værre og værre, og verdens regeringer ikke greb ind i tide. En verden, hvor kampen om ressourcerne ville føre til lovløshed og anarki.

Men det er ikke en samfundskritisk film, selvom den henter inspiration i et aktuelt samfundsmæssigt problem. Det er en actionfilm, og præmissen skaber rammerne for en klassisk hævnaktshistorie. Handlingen er enkel, men medrivende, tempoet er højt – bogstaveligt talt – og selvom filmen er billig, er der masser af veludførte stunts og andre praktiske effekter. Den samlede pakke er en kultklassiker, som stadig holder – og underholder.

Nøgleord: , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *