Mars Attacks!

Mars Attacks! er en science fiction-komedie fra 1996 instrueret af Tim Burton. Den er baseret på et kortspil fra 1962. Den fungerer som en parodi på ruminvasionsfilm af både nyere og ældre dato.

Jack Nicholson er den amerikanske præsident, James Dale. Da marsboerne kommer, beslutter han at spinne den positivt og byde dem velkommen. Det viser sig at være dumt, for de er ikke venligtsindede, uanset hvad Pierce Bosnan siger.

Jack og Pierce er blot to af mange, mange folkekære filmfolk i Burtons stjernespækkede hyldest til science fiction. Den øvrige rolleliste tæller både unge stjerner som Natalie Portman og Sarah Jessica Parker samt veteraner som Glenn Close og Danny DeVito.

Burton er glad for gamle film og især gys. Film som Edward Saksehånd, The Nightmare Before Christmas og Frankenweenie er tydeligt inspireret af de gamle klassikere. Derfor er det ikke overraskende, at hans første science fiction-film tager fat i genrens eget gys, den lige så klassiske invasion fra rummet.

Nysgerrighedsvækkende absurditet

Uheldigvis er denne hyldest ikke lige så gennemført som de øvrige. På mange punkter ligner og opfører den sig som en ruminvasionsfilm fra 1950’erne. Men den foregår tydeligvis i vores moderne verden.

Edward Saksehånd fungerer, fordi filmens verden er en parodi på vores. Det er tydeligt fra begyndelsen, og derfor passer Depps karakter ind, selvom han skiller sig ud.

Burton burde have skabt en lignende verden, der ligner vores uden helt at være det. Det ville formentlig give et bedre helhedsindtryk og mikse elementerne bedre. I stedet afstøder de næsten hinanden.

Trods dette er det stadig en underholdende og ind i mellem morsom film. Der er en nysgerrighedsvækkende absurditet i både handlingen og de mange karakterer. Det er ikke Burtons bedste, men det er stadig en Burton-film med masser af filmmagerens finurligheder og sorte humor.

Nøgleord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.