The Lord of the Rings

“Nej, jeg vil ikke røre ringen, Frodo! Det er …. SHIT! Den narrede mig!”

Denne udgave af The Lord of the Rings er en animeret eventyrfilm fra 1978 instrueret af Ralph Bakshi. Han er manden bag bl.a. Cool World og Spicy City, men han har også instrueret andre film i fantasy-genren, Fire and Ice og Wizards.

Handlingen følger bøgerne. Der er mange genkendelige scener, hvor selv replikkerne er stort set identiske. Hvis du kender historien, er den eneste overraskelse, når der mangler et eller andet. Faktisk hopper den nogen steder på en måde, hvor du formentlig ville blive forvirret, hvis du ikke kender historien.

Samtidig stopper den efter slaget ved Helms kløft. Dvs. den dækker nogenlunde den samme del af fortællingen som Peter Jacksons to første film. Den sidste tredjedel mangler.

Bakshi ville gerne have lavet tre film, men de blev enige om at dele bøgerne i to film. Han lavede filmen i fuld forventning om at afslutte sagaen med de mange slag og kampe samt Frodo og Sams rejsemål på Dommedagsbjerget i en 2’er.

Men filmselskabet frygtede, at ingen ville se en halv fortælling, og derfor markedsførte de ikke filmen som den første del ud af to. Det skabte forvirring og negativ (nærmest fjendtligsindet) modtagelse, og resultatet blev, at de aldrig samlede den op igen.

Det er synd og skam, for det er svært at ignorere, at slutningen mangler. Samtidig er det umuligt ikke at sammenligne med Jacksons trilogi, og det vil jeg tillade mig at gøre.

Interessant oplevelse

Det er en interessant oplevelse for filmnørder, for Jackson er utvivlsomt inspireret af filmen. Flere scener er som nævnt genkendelige, ikke kun pga. handling og replikker, men også det visuelle udtryk. Bakshi er lykkedes med mange ting, og Jackson har høstet frugterne.

Andre nøglescener falder til gengæld helt igennem ift. filmen. F.eks. Gandalfs kamp mod balroggen og Boromirs opofrelse, da han falder i kamp mod en flok orker. Her fejler både skuespillet og timingen i detaljerne.

Det er i stedet et godt eksempel på, det ikke er nok at have (stort set) samme manuskript. Forskellige filmmagere vil levere forskellige resultater, og Jackson er både hjulpet godt på vej af Ian McKellen og Sean Beans præstationer, men han har også filmet og klippet det hele med langt større sans for leveringen af dramaet.

Det er muligvis unfair at sammenligne en tegnefilm fra 1978 med det største filmeventyr nogensinde, men ift. disse håndværksmæssige kvaliteter kan man gøre det. Det er trods alt de små ting, som gør den store forskel.

Godt underholdt

I dag ser filmen på alle måder håbløst gammeldags ud. Teknikkerne er billige og gammeldags. Der er mange eksempler på genveje, hvor Bakshi har filmet live-action og “forvandlet” dem til tegnefilm med filtre og farvelægning. Det er naturligvis hurtigere og billigere end at animere alting i hånden. Det giver et interessant udtryk i nogle scener, men det er kikset i andre.

Det er svært at gætte på, hvad jeg ville have tænkt, hvis jeg havde set den som barn. Tegnefilm (og dukkefilm) fandtes i mange forskellige kvaliteter, og det var ikke nødvendigvis noget, jeg gik op i dengang. Måske havde det være en stor oplevelse pga. Tolkiens eventyr.

Men i dag er den mest interessant at se, hvis man kan lide at studere håndværket, og man vil sammenligne med Jacksons trilogi. Det kan jeg, og jeg var godt underholdt.

Nøgleord: , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.