Shalako

Shalako er en britisk-tysk western fra 1968 baseret på en roman af Louis L’Amour, der var en af verdens mest populære forfattere i genren og har fået adskillige romaner filmatiseret.

Sean Connery er Shalako Carlin, en klassisk western-helt og et rigtigt mandfolk, der kan sætte både mænd og kvinder på plads efter behov. Han rider tilfældigt rundt og plejer sit enspænder-image, da han får øje på en dame i nød, og damen viser sig at være selveste Brigitte Bardot, en af 50’erne og 60’ernes største sexsymboler. Men mon ikke han havde hjulpet alle andre også?

Hun spiller grevinde Irina Lazaar, der rejser med et jagtselskab fra Europas adelsklasse, og de er taget til det vilde vesten for at jage pumaer, bøfler og lignende, men i et anfald af dumhed er hun redet væk fra de andre og kommet på tværs af nogle indianere. Shalako træder til og redder hende, men strabadserne er langt fra ovre, for resten af stammen er på vej.

Ud over den kønne frøken Bardot er der også blevet plads til Bond-pigen Honor Blackman, der var Pussy Galore i Goldfinger. Hun er adelsfruen Lady Daggett, og indledningsvis er hun igen en femme fatale, der snører mændene. Men denne gang er det ikke Connery, hun tumler rundt med i høet.

Det er en fin, lille western, der følger genrens opskrifter, og som sådan er den ret forudsigelig og fuld af klicheer, men der er enkelte overraskelser, og under alle omstændigheder er den underholdende. Den er ikke nær så god som de italienske spaghetti-westerns, i hvert fald ikke Sergio Leones mesterværker, men den er blevet en kultfilm for mange, og James Bond er ikke så ringe en cowboy.

Obs! Hvis du hører til dem, der ikke kan lide, at man klipper og censurer film – og det gælder jo de fleste filmnørder – kan jeg sige, at jeg har set udgivelsen fra StudioCanal, og den havde begge de scener, der oftest er klippet ud.

Nøgleord: , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *