Star Trek: Voyager

Star Trek: Voyager er en af spin-off-serierne i Star Trek-franchisen, der i alt tæller seks TV-serier og 10 spillefilm samt computerspil, tegneserier og bøger.

Det begyndte alt sammen i 1966, da screenwriter/produceren Gene Roddenberry skabte den oprindelige TV-serie med kaptajn Kirk, Spock og resten af det velkendte mandskab ombord på rumskibet USS Enterprise, og selvom TV-serien kun kørte i tre sæsoner, opnåede den en kultstatus, der betød, at den vendte tilbage som spillefilm i 1979. Fire succesfulde film senere var franchisen blevet så populær, at TV-folkene i 1987 gav grøn lys til den første spin-off-serie, Star Trek: The Next Generation.

Selvom mange fans naturligt nok foretrækker den oprindelige TV-serie, blev The Next Generation en endnu større succes, og pludselig gik det stærkt. I 1993 kom endnu en spin-off-serie, Star Trek: Deep Space Nine, og i 1995 kom Star Trek: Voyager.

De nye spin-off-serier forsøgte naturligvis at udvikle konceptet og adskille sig fra hinanden, selvom de foregik i samme univers. Kort fortalt er handlingen i Deep Space Nine centreret omkring en strategisk placeret rumstation, hvorimod den oprindelige serie samt The Next Generation og Voyager alle foregår ombord på et rumskib, der rejser rundt i rummet og møder nye væsener samt gamle fjender.

Forskellen i Voyager er, at rumskibet USS Voyager på grund af særlige omstændigheder strander 70.000 lysår fra Jorden i en del af rummet, der kaldes Delta-kvadranten; et stort set uudforsket område, da rejsen vil tage 75 år med Stjerneflådens warp-teknologi. Mandskabet er derfor helt på egen hånd i ukendt og ofte fjendtligsindet terræn.

En mindre, men ikke uvæsentlig forskel er også, at USS Voyager har en kvindelig kaptajn, nemlig Kathryn Janeway, og selvom det er mere end 20 år siden, og man med udgangspunkt i nutidens arrigskab over eksempelvis Rey i Star Wars og lignende nemt kunne forestille sig, at modstanden havde været endnu større dengang, er Janeway faktisk en yderst populær figur – og det samme er flere af TV-seriens andre stærke kvinder.

Måske er Star Trek-fans særligt imødekommende? Det har trods alt altid været en del af franchisen. Heltene er opdagelsesrejsende, og når de møder nye, anderledes væsener og kulturer, er det med tolerance og diplomati i bagagen. Roddenberry skabte den sådan, og et af de bedste eksempler er castingen af Uhura i den oprindelige serie i 1966. I en tid, hvor sorte amerikanere stadig kæmpede for helt basale rettigheder, castede Roddenberry en sort kvinde som officer i Stjerneflåden.

Jeg fik aldrig rigtigt set Voyager i 1990’erne, men jeg har netop fået set alle syv sæsoner på Netflix. Det tog en rum tid, men det var en fantastisk underholdende rejse. Det er en serie i samme ånd og på samme høje niveau som The Next Generation. Selvom udgangspunktet er et andet, lever Voyager højt på de samme præmisser. Masser af velskrevet science fiction med abstrakte, fantasifulde idéer, der byder på alt lige fra tidsrejser og multi-dimensioner til spændende, nye verdener og spøjse væsener.

Jeg så The Next Generation som barn, og jeg elskede den. Det er en fejl, at jeg ikke fik set Voyager dengang, for jeg har forelsket mig i den også. Alt det bedste ved Star Trek er også til stede i den, og selvom Picard er min yndlingskaptajn, er Janeway næsten lige så god.

Desuden har jeg altid været vild med Borg’erne, og de huserer netop i Delta-kvadranten, så der er masser af spændende historier, der involverer dem. Og det fører også til introduktionen af en anden favorit-figur, nemlig Seven of Nine, en ung kvinde, der blev assimileret som lille pige og senere befriet af Voyagers mandskab. Hendes kamp for at genfinde sig selv og sine menneskelige sider er yderst interessant og medrivende, og det gør heller ikke spor, at hun spilles af en fremragende skuespiller – og smuk kvinde – Jeri Ryan.

Der er så mange fantastiske ting at sige om Star Trek: Voyager, at jeg kunne blive ved og ved, men så får jeg aldrig lavet andet, og derfor vil jeg slutte af med at uddele ti forelskede hjerter.

Du kan se hele TV-serien på Netflix. I skrivende stund kan du faktisk se dem alle sammen derinde.

Nøgleord: , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *