The Amityville Horror

The Amityville Horror, også kendt på dansk som Spøgelseshuset, er en gyser fra 1979 instrueret af Stuart Rosenberg. Han er manden bag bl.a. Cool Hand Luke og Voyage of the Damned. Den er angiveligt baseret på en sand, om end tvivlsom historie.

James Brolin og Margot Kidder er George og Kathy Lutz, et nygift par, der køber sit første hjem sammen. De har gjort et røverkøb, da huset er hjemsted for et brutalt massemord. Men, som George siger, et hus husker ikke. Det lyder unægteligt som ord, han kommer til at æde, før filmen er omme.

Den danske titel er en anelse afslørende. Men ikke mere end de første tyve minutter af filmen, hvor den lokale præst forsøger at velsigne huset og jages en skræk i livet. Der er nemlig onde, overnaturlige kræfter på spil.

Snigende uhygge

I modsætning til f.eks. Poltergeist er det dog ikke en stor effektfilm. Den anvender enklere virkemidler a la The Omen og The Exorcist. Den oser af stemning og fremragende skuespil fra veteraner som bl.a. Rod Steiger.

Alligevel fik den mange negative anmeldelser i sin tid. De kaldte den kedelig og indholdsløs. På Rotten Tomatoes scorer den bare 31 procent. Men jeg er uenig. Den snigende og langsomt voksende uhygge fungerer rigtigt godt. Jeg ved allerede, hvad det ender med, men rejsen er spændende alligevel.

Jeg indrømmer gerne, at Brolin og Kidder overspiller nu og da. Man kan også diskutere logikken her og der i den type overnaturlige uhygge. Men det skaber en frygt for, hvad der sker i hver eneste scene, og hvornår det eksploderer, som er ret effektiv.

I skrivende stund kan du se den på Prime Video.

Nøgleord: , , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.