Tremors

Fred Ward og Kevin Bacon.

Tremors, også kendt herhjemme som Ormen, er en gyser-actionkomedie fra 1990 instrueret af Ron Underwood. Han er manden bag bl.a. Herretur (City Slickers) og Disney-filmen Mighty Joe Young.

Manuskriptet er skrevet af Brent Maddock og S. S. Wilson. Deres samarbejde har givet os film som Nr. 5 lever (Short Circuit) og Miraklet på 8. gade (*batteries not included). De fik idéen allerede i begyndelsen af 80’erne, og arbejdstitlen var Land Sharks.

Handlingen følger Kevin Bacon og Fred Ward som et par altmuligmænd i en lille flække i Nevadas ørken. De forsøger at rejse videre mod nye, større eventyr, da byen rammes af uforklarlige hændelser og grufulde dødsfald.

Dødens gab på land

Som arbejdstitlen antyder, er der tale om en slags Dødens gab på land. De har dog valgt at droppe haj-vinklen og overlade scenen til kæmpestore ormemonstre af ukendt oprindelse. Men der er stadig masser af ligheder med Spielbergs populære haj-film og andre inspirerede gysere.

Det er ikke overraskende, at idéen er næsten 10 år ældre end filmen. Den føles nemlig som en genremæssig efternøler. Ikke forud, men bagud for sin tid. Måske er det årsagen til, at den floppede i biograferne.

Det betyder ikke, at den er dårlig. Tværtimod. Den er som en moderne fortolkning af tidligere tiders monsterfilm. Den vækker minder om alskens B-film, men niveauet er højt, og rollelisten er fuld af kendte ansigter.

Underholdende monsterfilm

Den er ikke uhyggelig. Man kan bedre sammenligne den med Jurassic Park. Der er mere spænding end gys. Desuden er der en velfungerende actionkomedie-stemning. Kevin og Fred kunne lige så nemt spille en rookie-betjent og en garvet veteran.

Den er ældet helt uden rynker og grå hår. Alle effekterne er praktiske, og håndværket er solidt. Man ser og mærker ikke, den er mere end 30 år gammel.

Det er kort og godt en underholdende monsterfilm, der fortjener en plads på hylden lige under Spielbergs nævnte værker.

Desværre mistede vi Fred Ward den 8. maj 2022. Han blev 79 år. Hvil i fred, Earl.

Nøgleord: , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.