Twilight

17-årige Isabella Swan, Bella blandt venner, flytter til byen Forks, en lille landsby på på den nordamerikanske vestkyst, for at bo hos sin far. Da hun starter i skole, møder hun en mystisk, tilbageholdende fyr, Edward Cullen, der forsøger at holde hende på afstand. Men det vækker kun hendes nysgerrighed, og da han redder hendes liv en dag, opdager hun, at han ikke er helt som de andre elever på skolen.

Twilight er en romantisk vampyrfilm for teenagere. Den er baseret på en populær bog af samme navn, og den handler om forbudte følelser mellem to unge mennesker fra to forskellige verdener. Edward er en vampyr, der har valgt at bekæmpe det monster, der bor i hans indre. Men han kan ikke bekæmpe sin lyst til at være tæt på Bella, og resultatet er et hedt, platonisk forhold med store følelser, våde trusser og kolde brusebade. På mange måder et godt bud på en erotisk roman for teenagere, hvis man er af den holdning, at de skal holde sig på måtten – og det er mange amerikanere jo. For der sker ingenting, men der er masser af snavs mellem linjerne.

Jeg har ikke læst bøgerne af Stephenie Meyer, men jeg har på fornemmelsen, at Twilight er en vellykket filmatisering. Hun kan være inspireret af forfatteren Anne Rice, der også har skrevet en række populære vampyrbøger, jeg har nydt at læse. Både Rice og Meyers vampyrer er fascinerende og forførende skabninger, der er velsignet og forbandet på én og samme tid. De er mere end bare blodtørstige monstre, og de er ikke pr. definition ondskabsfulde væsener.

Familiens overhoved, Carlisle Cullen, ligner endda vampyren Lestat i skikkelse af Tom Cruise i filmatiseringen af Rices første vampyrroman, En vampyrs bekendelse, om end Cullens vegetariske holdning til sin blodtørst passer bedre på figuren Louis (den anden af de to hovedpersoner i Rices roman). Blandt vampyrhistorier er det netop den, Twilight læner sig op ad. Og ud over den hede, men platoniske romance, er der også action og spænding og fede effekter.

Efterord: Twilight-bøgerne blev til i alt fem film, og blandt filmnørder og vampyrfans er de udskældte og afskyede. Men i 2009 skrev jeg faktisk disse ord. Måske fandt jeg ind til min indre teenagepige den aften? I hvert fald kunne jeg lide den. Det gik ned ad bakke i de næste film, og jeg mistede interessen efter den tredje. Men jeg må indrømme, at jeg kunne lide den første.

Nøgleord: , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *