En vampyrs bekendelser

En vampyrs bekendelser (Interview with the Vampire) er en romantisk vampyrfortælling af forfatteren Anne Rice. Men lad dig endelig ikke narre af den beskrivelse eller af rollelistens Brad Pitt og Tom Cruise, for hvem mange unge pigehjerter bankede i 1994 (og stadig), for her er ingen glitrende veganer-vampyrer og intet teenagedrama. Rices fortælling er mørk og dyster, og hendes vampyrer er blodtørstige rovdyr, selvom de også er forførende skabninger drevet af mere end blot deres sult.

Filmen havde et overraskende stort budget for en vampyrfilm. Næsten dobbelt så stort som Francis Ford Coppolas Dracula fra 1992. Rices roman var ganske vist populær, men også 18 år gammel på det tidspunkt, og selvom filmrettighederne blev solgt til Paramount allerede i 1970’erne, kom de aldrig i gang. De blev i stedet solgt videre til Warner Bros., og så skete der endelig noget.

Rice havde et godt øje til Julian Sands som Lestat, Tom Cruises rolle, men han var ikke kendt nok, syntes studiobosserne. Jeg har sjovt nok lige set ham i Dario Argentos Phantom of the Opera, og jeg lyver ikke, men jeg tænkte det samme. Han havde absolut været et bedre valg end Cruise.

Jeg har læst bogen og resten af serien med Lestat samt flere af Rices andre vampyrbøger. Lige som Ondskabens øjne, hvor jeg ikke er tilfreds med Anthony Hopkins’ dr. Lecter, er jeg heller ikke tilfreds med rollelisten i En vampyrs bekendelser. Brad Pitt er ikke den Louis, jeg forestillede mig. Tom Cruise er Tom Cruise med alt, hvad dertil hører. Han gør et hæderligt forsøg, men det er et handicap at være Tom Cruise, når man ikke skal spille Tom Cruise. Antonio Banderas som vampyr?! Tak, men nej tak.

Til gengæld er Kirsten Dunst fortryllende. Et yndigt vampyrdukkebarn. En bedårende, lille blodsuger.

Da jeg genså Ondskabens øjne, kunne jeg nyde Hopkins, selvom han ikke rammer mit billede af dr. Lecter, fordi han lægger så meget i rollen, at præstationen i sig selv er værd at beskue. Sådan har jeg det ikke med de tre nævnte roller i En vampyrs bekendelser. De er okay, men ikke noget særligt.

Andre har dømt dem hårdere end mig. Pitt og Cruise vandt en Razzie for Worst Screen Couple. Til gengæld vandt Dunst en Golden Globe for Best Supporting Actress.

Fortællingen er stadig forrygende, og filmen er flot og velproduceret. Den er værd at se. Niveauet er så højt, at det er ekstra ærgerligt, at rollerne er fejlcastede, hvor man i andre film blot ville more sig over især Tom Cruises forsøg. Men jeg vil stadig give den otte hjerter, fordi alt omkring dem er fremragende håndværk, og fordi Kirsten Dunst imponerer trods sin unge alder.

Nøgleord: , , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.