Verdens største løgnhals

Verden største løgnhals er Terry Gilliams filmatisering af Baron Munchausens utrolige eventyr. Og her kan du tage superlativen u-tro-lige helt bogstaveligt, for den gamle eventyrer og krigshelts fortællinger er nemlig så fantasifulde, at det er umuligt at tro på dem.

Filmens udgave af den berygtede baron stammer fra en tysk roman fra 1785, men figuren er løst baseret på en rigtig Baron Munchausen, der kæmpede i krigen mellem russerne og tyrkerne i 1730’erne og siden blev en mindre berømthed i aristokratiet i Tyskland, hvor han underholdte med sine utrolige krigshistorier. Forfatteren Rudolf Erich Raspe mødte Munchausen og blev inspireret til at skrive sin roman, hvori den fiktive versions fortællinger er absurde overdrivelser og ren satire.

Gilliam har samlet en række af de mest berømte fortællinger og spundet dem ind i en historie om en aldrende Munchausen, der tager ud for at finde sine trofaste væbnere, så de sammen kan besejre tyrkerne. Med på rejsen har han 9-årige Sally til at sørge for, at han ikke mister fokus – eksempelvis, når han møder smukke damer på sin vej.

Den udgør sammen med Time Bandits og Brazil en “fantasi-trilogi” (Trilogy of Imagination), og den tematiske røde tråd er det moderne samfunds akavede orden og ønsket om at undslippe den dræbende konformitet.

Den storfloppede i biograferne og indspillede sølle 8 mio. dollars, men den høstede positive anmeldelser, og den blev nomineret til fire Oscars.

Det er en flot film med fantastiske kulisser og enkle, men imponerende effekter. Den skaber en fantasifuld verden, der passer til Munchausen, og Gilliams skøre sans for satire gør ham til den perfekte instruktør til den storskrydende krigshelts fortællinger. Nogle scener er ganske vist mere sære end sjove, men alt i alt er det en ret underholdende affære, og hvis du kan lide Time Bandits, rammer Verdens største løgnhals næppe helt ved siden af.

Nøgleord: , , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *